El teu blog de Linux en català

Retoc fotogràfic amb el Gimp. 2-Aclarir o enfosquir fotografies

En aquesta anotació veurem un altre tipus de retoc fotogràfic molt útil, i senzill i ràpid d’aplicar. A més, ens permetrà tenir un primer contacte amb les capes, que són en què es basa tota la potència dels programes com el Gimp. En el Gimp, una imatge es pot compondre de diverses capes (que poden ser imatges completes o trossos d’imatges) superposades que es poden modificar (o moure) per separat o conjuntament. Perdoneu per aquesta definició tan dolenta, anirem veient millor què són a mida que les utilitzem. En les imatges que obrim normalment, només hi ha una capa, anomenada “Fons”.

Obrim des del Gimp la imatge que volem aclarir (o enfosquir). En el meu cas, vull aclarir aquesta imatge:

Fotografia original

Fotografia original

Les capes es gestionen des del plafó “Capes”. Per a visualitzar aquest plafó, anem al menú “Finestres>Diàlegs encastables>Capes” o premem “Ctrl+L”. Veurem el següent plafó:

Plafó "Capes"

Plafó "Capes"

Com veiem, de moment només hi ha una capa, anomenada “Fons”. Això és molt típic quan obrim fitxers amb formats que no admeten capes de forma nativa (per exemple, el jpeg). O sigui que, si obrim un fitxer jpeg, no tindrem capes. Nosaltres des del Gimp podem treballar amb capes, però quan desem el fitxer un altre cop en jpeg, la imatge desada no tindrà informació de les capes amb les que hem treballat (ni d’altres característiques que no contemplades en el format jpeg, com les transparències).

Tornem al que estàvem. Per aclarir una imatge, primer hem de crear una altra capa igual que la primera. És a dir, l’hem de duplicar. Ho fem des del plafó de “Capes”, fent clic amb el botó dret sobre la capa “Fons” i escollint l’opció “Duplica la capa”. Si ens fixem a la pantalla principal del Gimp, la imatge no ha canviat, però al plafó de “Capes” veiem que tenim dues capes exactament iguals, una sobre l’altra:

Plafó "Capes" un cop duplicada la capa

Plafó "Capes" un cop duplicada la capa

El que volem fer és tornar-les a fusionar, però hi ha diversos mètodes de fusió (com em recorda això a Bola de Drac… 🙂 ). Al mateix plafó de “Capes” hi ha un camp que hi diu “Mode:”, que ens indica com es fusionaran les capes, i que de moment està marcat com a “Normal”. Si fusionem dues capes amb aquest mode, tornarem a tenir una sola capa igual que al principi.

En canvi, si canviem el mode a “Pantalla”, veuem com en la pantalla principal se’ns ha aclarit força la nostra imatge. I això és el que volíem. Podem controlar el grau d’aclariment per mitjà del selector d’opacitat. Si el deixem al “100” tindrem el màxim aclariment que podem obtenir. Si el baixem una mica, veurem com la imatge no s’aclareix tant. Quan tinguem el resultat desitjat, realitzem la fusió efectiva de les capes fent clic amb el botó dret a la capa superior i escollint l’opció “Fusiona amb la capa inferior”. Ara tornarem a tenir una sola capa, però la imatge ja serà més clara. Si no s’ha aclarit tan com volem, podem tornar a repetir la seqüència (duplicar capa, passar a mode “Pantalla”, modificar l’opacitat i fusionar). En el nostre cas, la imatge resultant és la següent:

Fotografia després d'aclarir

Fotografia després d'aclarir

Molts cops, quan aclarim una imatge, els colors queden una mica apagats. Què hem de fer? Doncs aplicar el truc que vam veure a l’anotació anterior per fer els colors més vius.

Una altra cosa bastant típica és que, quan aclarim una imatge que era bastant fosca, ens queda com un “granulat”. Aquesta part encara no he après a arreglar-la, perquè les eines per a “difuminar” aquest granulat també ens difuminen la resta de la imatge, i si ens passem es veurà desenfocada. De tota manera, hem passat d’una imatge on no es veia gairebé res (sobretot del fons, perquè era massa fosc) a una imatge on es veu perfectament la Fontana de Trevi, amb un cert granulat. Crec que hi hem guanyat molt, oi? 🙂

Per últim, en aquesta anotació prometia explicar com aclarir una fotografia, però també com enfosquir-la. I doncs, com s’enfosqueix una imatge? Doncs es fa exactament el mateix que per a aclarir-la, però quan s’han de fusionar, en comptes d’agafar el mode “Pantalla” s’ha d’agafar el mode “Multiplica”. És a dir, s’ha de fer la seqüència següent: Duplicar capa, passar a mode “Multiplica”, modificar l’opacitat i fusionar. Així de fàcil. 🙂

3 comments

 1. Reply

  Ei, bon punt això dels modes de les capes. Sempre m’ha fet força mandra cercar-ho :p
  Per aclarir jo acostumo a canviar la corba de nivells i, si fa falta, faig després alguna cosa per fer els colors més vius.

  • oriolsbd on 5 de maig de 2009 at 20:41

  Reply

  Hola, Edu.

  Jo també ho feia com tu, però com bé comentes, si es modifica per la corba de nivells els colors queden massa blanquinosos. En canvi, amb els modes de capa només s’aclareix la imatge, però per norma general els colors queden bé. Apart, són molt senzills d’utilitzar. 🙂

  • guillem on 6 de maig de 2009 at 09:35

  Reply

  Molt interessant l’apunt! El que és curiòs és que les capes s’hagin de fusionar i no puguis canviar l’opacitat de la capa directament sense haver de fer la fusió. No li veig gaire sentit a aquesta manera de fer :S

Deixa un comentari

Your email address will not be published.