El teu blog de Linux en català

Apunts sobre Dropbox

Més d’un ja coneixeu Dropbox, un servei d’emmagatzematge de dades en línia. Allò que el fa diferent respecte a altres discs durs virtuals a la xarxa és que tenim la possibilitat de crear una carpeta al nostre directori personal que està directament enllaçada amb el disc virtual en línia.

Recentment s’ha publicat una nova versió, la 0.6.1, que ja és compatible amb les darreres versions de les distribucions gnu/linux més famoses. A la pàgina de baixades trobareu paquets precompilats per a Fedora i Ubuntu (també en trobareu els repositoris adients), a més dels fitxers font.

Avui parlarem de com augmentar la seguretat dels nostre disc virtual dropbox que consisteix bàsicament en xifrar el directori. Així, els passos a seguir serien instal·lar el paquet encfs i aplicar-lo a dos directoris que haureu de crear (un a dins del Dropbox i l’altre com a directori on es muntarà el sistema de fitxers). És a dir, per exemple, a Ubuntu:

sudo apt-get install encfs
mkdir /home/usuari/Dropbox/xifrat /home/usuari/.dropbox/xifrat
encfs /home/usuari/Dropbox/xifrat /home/usuari/.dropbox/xifrat
killall nautilus

Quan executeu l’ordre encfs eixirà un diàleg que us donarà a triar entre mode expert o paraonic-preconfigurat (trieu el paranoic) i us demanarà la contrasenya.  de tindre en compte que aquest directori no serà accessible des de la interfície web, tampoc des del windows o el mac (per a mac estan desenvolupant un port). Haureu de fer el mateix a la resta d’ordinadors on tingueu el Dropbox.

D’aquesta manera tindreu una carpeta xifrada a dins del Dropbox, només accessible per als que 1) tinguen gnu/linux 2) sàpien els paràmetres del vostre compte 3) sàpien la contrasenya del directori xifrat. Bàsicament evitareu que algú pugui accedir des de la interfície web, encara que siga algú que treballe per al Dropbox.

https://www.getdropbox.com/static/1240729201/images/new_logo.png

2 comments

  • oriolsbd on 27 d'abril de 2009 at 09:07

  Reply

  No coneixia el Dropbox. La veritat és que el tema dels discos durs virtuals mai no m’ha cridat massa l’atenció, sobretot pel tema de seguretat (encara que realment es podria dir el mateix amb sistemes de correu electrònic via web que sí que utilitzo). Però amb aquest sistema per a xifrar les dades, segur que ho provo. 🙂

  • viufinslamort on 27 d'abril de 2009 at 12:21

  Reply

  No coneixia el Dropbox i sembla que té bona pinta.
  Miraré de fer una carpeta pública per pujar programes i utilitats que utilitzo sovint en diversos equips, i una altra de privada potser més a tall d’aprendre que no res més

Deixa un comentari

Your email address will not be published.