El teu blog de Linux en català

KDE 4.2.2 Estable per a Slackware

Ja fa dies que Patrick Volkerding va anunciar el reemplaçament de KDE 3.5.10 per el nou KDE 4.2.2 en la propera versió de l’esmentada distribució. Però en el món de GNU/Linux, sempre hi ha impacients que volen provar les coses abans d’hora ja sigui perquè els hi agrada investigar i reportar bugs o perquè no tenen espera. Aquest article va dedicat a ambdues classes de persona, ja que les dues han de seguir el mateix camí per a assolir el seu objectiu, instal·lar KDE 4.2.2 a Salckware 12.2. Bé, sento dir que KDE 4.2.2 no és compatible amb cap de les versions de Slackware publicades o alliberades fins ara. Però sí que ho està per a la versió -current, una versió actualitzada un cop al mes la qual serveix de conillet d’indies per a les versions posteriors. Aquesta versió, és totalment estable i només utilitza paquets que funcionin perfectament i sense cap problema, així que l’usuari no es veurà mai perjudicat amb problemes de seguretat o de bugs interns que relentitzin el sistema.

Per instal·lar o actualitzar a KDE 4.2.2, doncs, caldrà actualitzar primer de Slackware X.X a Salckware -current. Personalment, en un principi em va fer por ja que sempre havia actualitzat el sistema reinstal·lant-lo des de zero guardant les dades en una altra partició dels disc. Però la primera sorpresa que em vaig trobar va ser que no hi havia imatge .iso de la versió -current, fet que em va fer deduir que Slackware havia de poder-se actualitzar d’alguna altra forma.

Actualitzant Salckware

Primer de tot, hem d’assegurar-nos que tenim instal·lat el paquet Slackpkg, que si no recordo malament ve per defecte a Salckware 12.2 però cal instal·lar-lo en les altres versions. Un cop instal·lat, ens dirigim a la Terminal per continuar amb l’actualització.

Pepe@darkstar:~$ su
Password:
root@darkstar:/home/Pepe# vim /etc/slackpkg/mirrors

Aquest fitxer que ara editarem, és el fitxer on seleccionarem els miralls des d’on ens descarregarem els paquets per actualitzar el sistema.

Vim

 

És un fitxer bastant extens, anirem baixant fins a l’apartat Slackware Current i allà descomentarem un dels miralls que ens dónen.

NOTA: És recomanable descomentar miralls americans ja que normalment estan més actualitzats.

Per descomentar des del VIM o el VI, ens posem amb el cursor sobre “#” i apretem “x”. Suposo que si ets un usuari avançat o intermig de Slackware sabràs més o menys com funciona el VIM: Per escriure abans de tot apretarem “i”, un cop parat d’escriure per tornar a les opcions del programa, apretarem “esc”. Per esborrar qualsevol cosa sense estar en el mòde d’escriptura apretarem “x” i per guardar o sortir sempre ens assegurarem que estem en el mòde d’opcions del programa apretant “esc” i farem “:q” per sortir, “:wq” per guardar i sortir o “:w” per guardar i seguir.

Tenim, doncs, el repositori que utilitzarà Slackpkg per actualitzar o instal·lar els paquets. Abans de tot, haurem d’actualitzar la llista de paquets:

# slackpkg update

Un cop tenim la llista de paquets ja podem actualitzar. Podem actualitzar només els paquets que ens interessen o actualitzar tot el sistema; com he dit abans KDE 4.2.2 no és competible amb cap de les versions actuals de Slackware, per tant, seria arriscar-nos una mica només actualitzar els paquets de KDE. A més, actualment Slackware ja disposa de l’actualització per al kernel 2.6.29.1, cosa que ens dóna més estabilitat al sistema i l’oportunitat de provar el nou sistema de fitxers EXT4, que en un altre article ja explicarem com passar de EXT3 a EXT4. Així que ens decantarem per actualitzar tot el sistema:

# slackpkg upgrade-all

slackpkg

 

 

Sel·leccionem tots els paquets i premem OK. És possible que el procés sigui llarg, tot dependrà dels paquets que hagi d’actualitzar. Tambés és recomanable fer l’actualitzacio en mode single user ( telinit 1). Si no es fa així, caldrà reiniciar la màquina un cop acabada l’actualització.

 

 

Configurant el nou Salckware

Un cop actualitzat el sistema, caldrà establir si no ho haviem fet abans l’entorn gràfic que volem que s’inicii per defecte. Cal remarcar que cada usuari té una configuració diferent en aquest aspecte, és a dir, que cada usuari decideix quin entorn fer servir.

$ xwmconfig

xwm

 

 

I finalment ja tenim el sistema, el kernel i KDE actualitzats.

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.