El teu blog de Linux en català

Instal·lar tipografies de Microsoft a GNU/Linux

Moltes vegades ens agradaria veure una pàgina web tal com el seu dissenyador la va idear, és a dir, amb la tipografia que va pensar que seria la més correcta però que nosaltres no tenim instal·lada en la nostra computadora. Moltes vegades, la gent que entra en el món del programari lliure troba a faltar les tipografies que abans havia utilitzat amb altres sistemes operatius.

Per evitar aquestes situacions, disposem d’un paquet anomenat msttcorefonts 2.5 que ens permet intal·lar les tipografies de Microsoft en el nostre ordinador amb GNU/Linux. Les tipografies que incorpora msttcorefonts 2.5 són les següents: Andale Mono, Arial, Comic Sans MS, Courier New, Georgia, Impact, Times New Roman, Trebuchet, Verdana i Webdings.

És molt important fer notar que estem parlant d’un paquet de programari no lliure. La llicència de software d’aquestes tipografies creades per Microsoft en el projecte Core fonts for the Web permet la seva redistribució sempre que es mantingui el seu format i el nom dels fitxers originals, i que no siguin usades dins de productes comercials. Per això, molta gent prefereix prescindir d’aquestes tipografies i continuar tenint un ordinador completament lliure!

3 comments

  • xavi on 5 d'abril de 2009 at 22:59

  Reply

  Això ho hem d’agraïr a la voracitat dels nostres amics de microsoft, que quan van intentar menjar-se el mercat dels navegadors d’internet amb l’Internet Explorer (contra el netscape i d’altres, ja fa molt temps d’això!), van permetre que les seues tipografies fossin de distribució semi-lliure, com bé expliques.

  Si no sou del tot puristes, també podeu agafar els arxius ttf de les fonts de la carpeta “Fonts” de qualsevol windows i copiar-los al directori:

  /usr/share/fonts

  Recordeu fer-ho com a administradors 😉

  • guillem on 6 d'abril de 2009 at 07:23

  Reply

  Molt bon apunt Roger. Jo aquestes tipografies sempre m’he negat a usar-les pel motiu que comenta el xavi. A més per navegar per internet tinc forçada la tipografia ‘Sans’ per a totes les pàgines webs amb una mida mínima de 12 punts. No tinc ganes de quedar-me cec quan llegeixo les pàgines web.

  Ara mateix però, les tinc instal·lades perquè les necessito per tema de feina, però en quan l’acabi aquest paquet se’n va un altre cop d’on va venir 🙂

  Si busqueu alternatives, però, hi ha la ‘Nimbus Sans L’ com a reemplaçament de l”Helvetica’, i la ‘Nimbus Roman’ per la ‘Times New Roman’. Realment la Nimbus Sans és pràcticament idèntica a l’Helvetica, exepte que l’Helvetica té més cossos de lletra. Però per fer un treball va més que bé!

  Salut!

  • roger on 10 de maig de 2010 at 01:24

  Reply

  Hola!

  Per actualitzar l’apunt, dir que el paquet que instal·las els tipus de lletra de Microsoft, almenys a partir d’ Ubuntu 10.04 Lucid Lynx, s’anomena:

  ttf-mscorefonts-installer

Deixa un comentari

Your email address will not be published.