El teu blog de Linux en català

Synapse, nou client de jabber/Gtalk

Synapse és un nou missatger d’Internet que fa servir el protocol jabber (amb el qual es pot fer servir el Gtalk de gmail) que porta un disseny diferent dels altres missatgers d’Internet que ja coneixem com serien el Pidgin, l’aMSN, l’emesene o d’altres.

Tot i que el programa és molt nou i encara no es troba en català, ja té extensions per a Twitter, Flickr, Youtube, etc. Com podreu comprovar, la finestra del programa no fa servir exactament el mateix tema del nostre escriptori, sinó que utilitza unes vores pròpies i es troba programat en Qt. La connexió és ràpida i senzilla, configurar-ho també.

Sembla que només existeixen versions per a GNU/Linux. Des de la pàgina de baixades es poden seguir manuals d’instal·lació per a Ubuntu i prometen que aviat hi haurà paquets per a OpenSUSE i Foresight Linux. La instal·lació a Ubuntu requereix anar a Sistema > Administració > Fonts de programari i anar a la pestanya programari de tercers. Allà caldrà fer clic a “Afegeix” i afegir aquest repositori (canvieu “intrepid” per “jaunty” si ja feu servir la darrera versió en desenvolupament d’ubuntu):

deb http://ppa.launchpad.net/firerabbit/ppa/ubuntu intrepid main

Accepteu, però no tanqueu la finestra. Seguidament, baixeu-vos la clau GPG del repositori (feu clic sobre l’enllaç i deseu el fitxer a l’escriptori). Torneu a la finestra de Fonts de programari i aneu a la pestanya de “Autenticació”. Allà feu clic sobre “Importa un fitxer de clau” i seleccioneu el que heu desat a l’escriptori. Després tanqueu i actualitzeu.

Finalment podreu instal·lar Synapse des de la terminal o des del synaptic, el nom del paquet és synapse. Recordeu que és un client jabber, els comptes de hotmail i el messenger de Microsoft no funcionen aquí. Com diu la viquipèdia: Jabber és un protocol lliure de missatgeria instantània d’especificacions obertes basat en XML. Aquest està gestionat i mantingut per la Jabber Software Foundation i ha estat estandarditzat per l’IETF amb el nom de XMPP.

http://synapse.im/images/synapse-promo2.png

3 comments

  • guillem on 23 de març de 2009 at 16:13

  Reply

  Sembla un bon programa. L’únic dubte que jo he tingut sempre és sobre si el protocol XMPP permet tambè les videoconferències.

  En sabeu alguna cosa vosaltres?

  La veritatés que estaria molt bé que l’incloguès tambè.

  Salut!

  • Pau on 23 de març de 2009 at 16:37

  Reply

  Doncs aquest client crec que no ho inclou. Però el protocol xmpp sí que hauria de funcionar ja que fa dos anys es va aconseguir per primera vegada que funcionara.

  http://www.igniterealtime.org/community/message/152134

  Salut!

  • David on 1 d'abril de 2009 at 16:33

  Reply

  Nomès una petita curiositat…

  Synapse, si no recordo malament, es un nom sorgit d’una pel·lícula anomenada “Antitrust”, aquí a Espanya es diu “Conspiración en la red”, i Synapse es un programa de comunicació i no se que més que desenvolupa la empresa n.u.r.v..

  Si podeu, mireu la pel·lícula, no és gran cosa per és bastant entretinguda, a part, hi ha l’aparició estelar de Miguel de Icaza, encara que nomes duri 2 segons.

  Salut!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.