El teu blog de Linux en català

Esdeveniments esportius a GNU/Linux (2).

Aquesta anotació és la continuació de la que vaig fer fa dos dies.

No tots els enllaços que hi ha a RojaDirecta es poden veure per http, sinó que alguns necessiten instal·lar algun programa (indicat al nom de l’enllaç). De tots els programes que hi ha, n’hi ha un que té versió Linux: el SopCast. Fins no fa massa, la seva utilització era una mica complicada, i basant-se molt en el terminal, però fa unes setmanes he vist que ha sortit un nou programa, el SopCast-Player, que utilitza el SopCast com a base, i en millora moltíssim les prestacions.

Per a instal·lar-lo, abans que res, heu de tenir instal·lat el reproductor de vídeo VLC (ja de pas, és una meravella i us el recomano). Per a instal·lar el VLC, ho podeu fer directament des del Synaptic o per mitjà de la següent ordre des del terminal:

sudo apt-get install vlc

Un cop tingueu el VLC, per a instal·lar el SopCast-Player aneu a la pàgina de descàrregues SopCast-Player i baixeu-vos els paquets sp_auth i sopcast-player adequats a la vostra distribució i a l’arquitectura del vostre ordinador. En el meu cas, utilitzo un ordinador de 32 bits (per tant, el nom de fitxer contindrà “i386”) i la meva distribució és Ubuntu (per tant, l’extensió del fitxer serà .deb). O sigui, que m’he baixat els fitxers “sp-auth_3.0.1_i386.deb” i “sopcast-player_0.2.1-1_i386.deb”. Si teniu Ubuntu, des d’un terminal aneu al directori on heu desat els dos fitxers i executeu:

sudo dpkg -i sp-auth_3.0.1_i386.deb sopcast-player_0.2.1-1_i386.deb

Un cop instal·lat, tindreu el programa a “Aplicacions>Internet>SopCast Player”. Si l’executeu, us trobareu amb aquesta pantalla:

Vista principal del SopCast-Player

Vista principal del SopCast-Player

Realment, el primer cop que us connecteu no veureu tots els canals que hi ha a mà dreta, però si premeu el botó que hi ha per a actualitzar-lo, us els mostrarà de seguida. Veureu hi ha moltíssims canals. Alguns són canals normals, però altres són enllaços especials de SopCast des dels quals podem veure els esdeveniments esportius que ens interessen. A més, no només hi ha enllaços d’esports, sinó sèries, pel·lícules, documentals, etc.

Si tot i això volem veure algun esdeveniment esportiu que no trobem a través dels canals, podem anar a RojaDirecta i cercar si hi ha l’esdeveniment que ens interessa. A l’anotació anterior vam veure com visualitzar-los si són de descàrrega directa. Però si no n’hi ha, i trobem l’enllaç del tipus “SopCast”, podem copiar l’enllaç (que serà alguna cosa semblant a “sop://sop.rojadirecta.com:3912/11028” però canviant els números del final) i, des del SopCast-Player, fem “Fitxer>Obre”, hi enganxem l’enllaç sop i l’esdeveniment es començarà a reproduïr.  Aquest normalment té un retard més gran que si es fa per enllaç directe (uns 30 segons).

  • roquet on 9 de març de 2009 at 19:31

  Reply

  salut! he instal·lat el programa, però cada vegada que em carrega un canal el programa deixa de funcionar i s’apaga.

  tens idea del per què?

  • oriolsbd on 9 de març de 2009 at 19:40

  Reply

  Hola, Roquet.

  De moment, jo no he tingut cap problema amb el programa. Has instal·lat la versió del programa per a la teva arquitectura? Saps si tens un ordinador de 32 o de 64 bits?

  Apart d’això, una bona manera de saber què passa, no sols amb aquest, sinó amb qualsevol programa en GNU/Linux, és executar des d’un terminal la mateixa comanda que s’executa des del menú. En aquest cas, executa des d’un terminal:
  sopcast-player

  Carrega un canal, i quan se t’apagui el programa, mira els missatges que et dóna. Envia’ns-els, per si et podem ajudar.

  Salut!

  • guillem on 10 de març de 2009 at 23:05

  Reply

  Molt bon apunt Oriol!

  Això del sop és l’equivalent a la televisió p2p?

  @roquet: potser pots probar amb deshabilitar els efectes d’escritpori, sí és que els tens activats. prova tambè el que et comenta l’oriol i engantxa l’error que es produeix a veure si et podem ajuda r:)

  • oriolsbd on 11 de març de 2009 at 06:59

  Reply

  Sí, precisament és televisió P2P. Pots veure més informació aquí:
  http://www.sopcast.org/info/sop.html

  Salut! 🙂

  • guillem on 11 de març de 2009 at 12:32

  Reply

  Ostres, això del sop té moltíssimes possibilitats! No sabia que la tecnologia p2p poguès ser tan bona! Si encara farem algun canal de tv… 😀

  • oriolsbd on 11 de març de 2009 at 13:31

  Reply

  AlliberatsTV!!!! 😀 😀 😀

  • roquet on 19 de març de 2009 at 20:44

  Reply

  al final he canviat el reproductor per defecte. i si que em va. molts gràcies

  • Català on 31 d'octubre de 2009 at 20:57

  Reply

  He instal·lat els dos arxius que em descarrego.
  Jo tinc el programa a Aplicacions -> so i video -> sopcast-player.
  Però un cop obert, actualitzo la llista de canals i no em surt cap, i a més a més no aconsegueixo obrir cap link que introdueixo de rojadirecta.

  Que pasa?

  • oriolsbd on 3 de novembre de 2009 at 20:23

  Reply

  El problema amb la guia de canals el va plantejar un company fa un temps.
  http://www.cobert.cat/forum/viewtopic.php?f=11&t=2176&p=15205#p15205

  Bàsicament, el servidor de canals ha canviat de sopcast.com a sopcast.cn. Per a canviar-ho, has d’anar a la pestanya “Guia de canals” del menú “Edita>Preferències”. En el camp “URL de la guia de canals”, canvia el que hi hagi per “http://www.sopcast.cn/gchlxml” (bàsicament és canviar el “.com” per “.cn”).

  Quant a l’altra pregunta, he vist que el Sopcast Player de Linux no està preparat per a veure vídeos amb el códec H264. Suposo que els canals que intentes obrir estan amb aquest códec. Hi ha un bug obert respecte d’aquest problema, però no sé quant trigarà a arreglar-se.

  Salut!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.