El teu blog de Linux en català

Quants usuaris de GNU/Linux hi ha en realitat a la xarxa?

La pregunta sobre quin és el nombre d’usuaris a la xarxa que fan servir GNU/Linux no té una resposta fàcil i ràpida. Segons Jim Zemlin, director executiu de The Linux Foundation, apunta que d’una o d’altra manera TOTHOM és usuari o usuària de GNU/Linux. Qualsevol que fa una cerca amb Google, despenja el telèfon i utilitza una xarxa de telecomunicacions, mira noves televisions, fa servir una nova càmera, entra al Facebook, compra un ultraportàtil o fins i tot si fa ús de dispositius mèdics, estarà fent servir GNU/Linux.

Zemlin comenta que és difícil pensar en algú que no faça servir Linux cada dia. Una qüestió millor, conclou, és saber qui no és un usuari Linux. Efectivament, Zemlin té raó: si compreu alguna cosa a Craiglist o teniu amics al Facebook, esteu fent servir Linux. Per ser exactes, estareu fent servir Big-IP 9.4.6, un sistema de xarxa ultra-ràpid incrustat que incorpora Linux. Veieu vídeos al Youtube? Feu servir Linux. Google?, també feu servir Linux.

En definitiva, qualsevol usuari del planeta que navega per Internet és un usuari Linux. Tot i que això és totalment cert, en realitat no existeix només una manera de mesurar l’ús de GNU/Linux. Les firmes més grans d’anàlisi del tràfic a Internet, Gartner i IDC, s’enfoquen al mercat de servidors. Els seus resultats indiquen que Linux és un jugador molt important en aquest àrea, però no ens indiquen amb certesa quin és el nombre actual de servidors Linux ja que no se centren realment en quin servidors estan realment executant Linux.

És clar, però, que una cosa són els servidors i una altra són els ordenadors personals, on la xifra és poc clara. L’ús es mesura generalment pels logs als servidors de les diferents pàgines web. Això també impossibilita obtindre un percentatge clar ja que les estadístiques no es poden fer sobre tots els servidors i pàgines web del món. Així, una de les dades més serioses que podem conèixer és la de Net Applications, que fixa l’ús de Linux, al gener de 2009 al 0,83% del mercat.

estadistiques-01-2009

2 comments

  • Roger on 19 de febrer de 2009 at 18:16

  Reply

  Aquest 0’83% es fals…

  Aqui s’explica una mica per què:
  http://www.linuxplanet.com/linuxplanet/reports/6671/2/

  De fet els nombres van més al voltant del 3% que del 0’8%… hi ha altres estadistiques que així ho mostren:
  Per exemple w3counter.com (http://www.w3counter.com/globalstats.php)
  Operating Systems
  1 Windows XP 71.73%
  2 Windows Vista 13.72%
  3 Mac OS X 5.16%
  4 Windows 2000 2.08%
  5 Linux 2.06%
  6 Windows 2003 0.69%
  7 Windows 98 0.54%
  8 Windows ME 0.22%
  9 SymbianOS 0.12%
  10 WAP 0.05%

  • ettegruyt on 30 d'octubre de 2010 at 15:45

  Reply

  aixo es fals quants linx hi ha al put de merdafrmemolnxñktgohijñstijhfill de puta gilipollas playboy de estierqol

Deixa un comentari

Your email address will not be published.