El teu blog de Linux en català

JClic a Ubuntu

Per a aquells que no estigueu relacionats amb l’ensenyament és molt probable que no conegueu JClic, un programari educatiu creat per Francesc Busquets i distribuït sota la llicència GPL que funciona amb un programa principal que permet executar un catàleg molt gran d’activitats que qualsevol pot desenvolupar.

Quan he donat cursos sobre GNU/Linux a les escoles, una de les principals preocupacions del professorat era saber si a GNU/Linux existeix el JClic. JClic s’ha programat en Java, per tant, sí que hi ha versió per a linux que a més funciona tan bé com la versió per a Windows i la instal·lació d’activitats es fa amb dos clics.

Recentment vaig haver de donar classes particulars de castellà a 4 xiquets alemanys i JClic va ser una eina que no només permetia “diversificar” les activitats que féiem, sinó que a més aprenien jugant l’accentuació de les paraules, poesia, geografia, matemàtiques, etc. A l’xtec es poden trobar activitats de tot tipus, i no només en castellà, sinó també un catàleg molt gran en català, basc o gallec.

jclic-activitats

Abans, la instal·lació de JClic a Ubuntu era una miqueta complicada, ara ja no ho és. Trobarem el JClic a Aplicacions > Afegeix/Elimina… i allà podrem cercar JClic i instal·lar-lo només amb un parell de clics més. Una vegada instal·lat, només caldrà anar a la pàgina d’activitats de l’xtec i fer clic sobre l’activitat que nosaltres vulguem.

cerca-jclic

Les activitats que es poden trobar van des de nivell de primària fins a batxillerat. Els xiquets s’ho passen d’allò més bé amb això, així que no dubtaré en fer-lo servir amb els meus fills (quan en tinga).

Aquells qui no tingueu Ubuntu, és molt possible que existisquen paquets precompilats per al vostre sistema (sobretot si parlem d’openSUSE, que és la distro en la qual està basada Linkat, que inclou el JClic i a la qual també hi participa en Francesc Busques) o també podeu instal·lar JClic fàcilment des dels binaris (crec que també funciona des del navegador).

3 comments

  • Alex on 10 de febrer de 2009 at 08:38

  Reply

  No em trobo còmode amb Linkat. Potser és que he passat massa temps amb Debian i Ubuntu, o potser és que Linkat té massa coses que no m’agraden.

  D’un temps cap aquí he decidit que crearé ràpidament una mena d’Ubuncat, distribució amb els mateixos programes educatius que la Linkat, pero basada en Ubuntu. Que JClic estigui disponible per Ubuntu és una bona notícia.

  Aquesta Ubuncat no serà tant una nova distribució sino uns scripts que un cop executats hauran instal.lat i configurat a Ubuntu el mateix programari educatiu que ve amb Linkat. Les actualitzacions seran a traves d’un proxy-cache de paquets deb, per no consumir l’ample de banda del centre.

  Crec que la distribuiré en tres formats: scripts per crear la Ubuncat a partir d’una Ubuntu, màquines virtuals, i imatge per clonar a un disc dur.

  Tot això si un dia trobo temps, es clar …

  • Pau on 10 de febrer de 2009 at 09:17

  Reply

  Home, la distribució Lliurex és teòricament això que comentes, tot i que amb la ma negra de la Cheneralitat Valenciana…

  • PellRoja on 10 de febrer de 2009 at 17:46

  Reply

  Alex, Mirant la documentació de la web que tens, estic casi segur que aquesta web ja l’havia vist, i crec que has sigut professor meu 🙂 a l’institut de la mercé? classe de DAI de Metodologies de programació.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.