El teu blog de Linux en català

Ubuntu vs. Vista vs. Windows 7

Avui he llegit a MuyComputer aquesta interessant comparativa de Tuxradar entre windows Vista SP1, Windows 7 Beta, Ubuntu 8.10 i Ubuntu 9.04. En les seves versions de 32 i 64 bits.
S’ha fet servir ubuntu, pel fet de ser una de les distribucions més populars, per això aquesta comparativa no reflecteix el rendiement general de GNU/Linux. A més en tots els casos s’ha fet amb el sistema recent instal·lat, i tant a windows com a linux se li pot millorar molt el rendiment amb petites modificacions.

L’ordinador que han fet servir ha estat un monstre, per allò de “windows vista funciona bé en ordinadors potents”. Segur que amb 1GB de ram les diferències entre windows i ubuntu s’haguessin notat més.
Intel Core i7 920@2.67GHz HT
6GB de RAM
2x 500GB de disc dur amb 16MB de cache

Les proves realitzades són:

  • Temps d’instal·lació i clics necessaris amb la configuració per defecte (recordem que windows no té tantes opcions en la instal·lació, per tant no seria just contar els clics amb configuracions específiques).
  • Espai de disc utilitzat amb el sistema recent instal·lat.
  • Temps d’arrancada i apagada.
  • Copiat de fitxers.
  • Richards benchmark.

Temps d’instal·lació

ubuntu_vs_7-1
Mentre que ubuntu triga entre 15 i 13,35 minuts , windows triga entre 23,21 i 20,58. El temps és realment curt en els dos sistemes, costa de creure que windows ocupi quatre cops més que ubuntu.

Clics per a instal·lar
ubuntu_vs_7-2
Com es pot veure a windows es necessiten més clics, en part és cosa d’haver de posar el número de sèrie i acceptar la llicència. Qui diu que instal·lar Ubuntu és difícil? Lo “difícil” (entre cometes, perquè a windows encara costa molt més fer això) és fer que no es carregui l’altre sistema que hi hagi instal·lat.

Espai ocupat al disc després d’instal·lar
ubuntu_vs_7-3
GNU/Linux en general ocupa poc disc dur i windows a més d’ocupar moltíssim recent instal·lat també té tendència a anar ocupant més i més disc dur progressivament a més els seus programes també ocupen molt més.
Curiós que Windows ocupi molt més i a sobre se li hagin d’instal·lar altres coses per a treballar de forma normal, mentre a Ubuntu tens per defecte molts programes per a començar a fer servir l’ordinador recent instal·lat.
Amb windows 7 sembla que això canvia una mica, ja porta els codecs per defecte i les seves aplicacions son més usables.

Temps d’arrancada
ubuntu_vs_7-4
Bé, ubuntu no podia ser el millor en tot, un dels objectius de jaunty és millorar el temps d’arrancada, un dels objectius de windows 7 també és aquest, aviam qui guanya.
D’altra banda torno a recordar que aquests són els temps amb el sistema recent instal·lat, al afegir un bon sistema de seguretat a windows, el temps augmenta així com al instal·lar certs serveis a ubuntu (samba, apache…).

Temps d’apagada

ubuntu_vs_7-5
Veim que windows 7 té una tendència a l’alça però soluciona el temps d’apagada de les versions x64 de vista. Una gran diferència és que Ubuntu sol mantenir sempre un bon temps d’apagada mentre que el temps a windows es va fent major conforme hi anem instal·lant programes.

Passar arxius petits d’un USB al disc dur
ubuntu_vs_7-6
Aquesta jo penso que és una de les més importants ja que influeix més en les coses quotidianes (la veritat és que les anteriors son bastant absurdes), una cosa tan senzilla com descarregar arxius des d’un dispositiu USB arriba a trigar més el doble a windows en el pitjor dels casos.

Passar arxius petits del disc dur a un USB
ubuntu_vs_7-7
No sé que li ha fet Microsoft a windows 7, però com no ho solucionin en la versió final tindran seriosos problemes (penseu que encara queda molt i que microsoft té temps). També veiem un cert increment de temps al futur ubuntu, esperem que amb ext4 i d’aquí a la versió final es posi com a mínim a l’altura de l’actual.

Passar un arxiu gran d’un USB al disc dur
ubuntu_vs_7-8
En aquest cas els resultats van limitats a la velocitat d’escriptura del dispositiu USB, ja que aquesta no sol ser bona, tot i així és una mica preocupant que ubuntu vagi a pitjor.

Passar un arxiu gran del disc dur a un USB

ubuntu_vs_7-9
Microsoft soluciona una de les grans deficiències de windows vista, sent millor que ubuntu.

Richards benchmark

ubuntu_vs_7-10
Es pot veure com aquí sí que s’aprofita la superioritat dels sistemes de 64 bits, quedant una mica millor windows que linux

Diferències entre fer servir ext3 o ext4 a Ubuntu Jaunty
ubuntu_vs_7-ext4
Personalment pensava que els resultats havien de canviar més, i em sorprèn que en certs casos ext3 vagi millor que ext4, espero que d’aquí a que arribi la versió final de jaunty la cosa canvii.

Penso que serà curiós tornar a fer el mateix test comparant El windows 7 (quan sigui versió final) amb l’ubuntu actual en aquell moment.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.