El teu blog de Linux en català

Recull – 24/01/2009

A Alacant fa un vent increïble, des de la meua habitació puc veure un parell “d’agüeletes” que s’han enlairat i van camí de l’església. A més, la temperatura ha pujat uns quants graus i gairebé sembla que som a finals de març en lloc de al gener. Per cert, una de les agüeletes ha perdut la bossa i l’he arreplegada. Quan l’he obert m’he trobat…

 • Com ja van fer amb Vista, ara és l’aspecte del Windows 7 que li ho podem donar al GNOME. De tot allò que es comenta a l’article, és interessant l’aplicació TaskDock applet que permet mostrar la llista de finestres com a icones al panell.
 • World of Goo, un joc de trencaclosques que va guanyar el primer premi al disseny més innovador i excel·lència tècnica al festival Independent Games de 2008, està desenvolupant una versió nativa per a GNU/Linux del videojoc.
 • Parlant d’Ubuntu tenim dues notícies interessants: per una part els desenvolupadors que s’ocupen d’Ubuntu per a dispositius mòbils ha decidit que potser seria bo migrar a Qt en lloc de GNOME com s’ha estat fent fins ara. El fet que Nokia estiga darrere de Qt pot haver estat un factor decisiu (sense menysprear les virtuts de Qt). Per altra part, s’ha presentat una nova revisió d’Ubuntu Hardy LTS, la 8.04.2 que és bàsicament la versió inicial incloent totes les actualitzacions.
 • Quant a la propera versió de Fedora 11 que arribarà a finals de maig, ha estat la primera distribució que ha anunciat que farà servir el sistema de fitxers Ext4 per defecte. A més, ja s’ha inclòs el sistema de fitxers Btrfs, del qual ja vam parlar a principis d’any com un dels grans avenços que podien passar al 2009.
 • De programari variat, si necessiteu provar un nou client FTP, potser us interessarà bareFTP, que suporta un gran nombre de protocols però que encara està en desenvolupament. Aquells qui escriviu un diari a ma, podeu fer el salt a la tecnologia i escriure’n un directament a l’ordinador amb RedNotebook.
 • Sobre Virtualització, alguns usuaris han pujat vídeos al Youtube sobre el funcionament de l’acceleració 3D a VirtualBox amb alguns jocs a un Windows XP virtualitzat a una màquina Linux. El rendiment sembla prou acceptable.
 • Per acabar, una gran notícia, i és que Mark Shuttleworth ha dit que Canonical és a punt de ser rendible. La companyia que és darrere d’Ubuntu que té una plantilla de 200 persones i una àmplia base de col·laboradors, només guanya diners pel suport que dóna a les companyies i per l’adaptació d’Ubuntu al maquinari dels ordinadors als quals ve preinstal·lat.
  • Aljullu on 24 de gener de 2009 at 09:44

  Reply

  Visca el recull! Això del Gnome amb l’aspecte del Windows 7 pinta molt bé 😛

  I també felicitacions per Fedora, que estan traient el liderat a l’Ubuntu en innovació.

  • PellRoja on 24 de gener de 2009 at 13:45

  Reply

  Crec que a Fedora li falta un pel de màrqueting per recaptar més gent.

  • LitusMayol on 24 de gener de 2009 at 14:34

  Reply

  Canonicle a punt de ser rentable?!
  Tan de bo ho sigui aviaaat!

  • Rafel on 24 de gener de 2009 at 17:52

  Reply

  Per favor, q és rendible, no rentable.
  PD
  Demane disculpes per escriure des d’XP, però la tarja de xàrcia del meu portàtil no és reconeguda. Passe de pirules, i a més, ja no podria jugar. I això de particions passe, q no m’aclarisc massa bé i és la meua aïna de treball i “passatemps” ara q sóc lluny de casa.

  • Rafel on 24 de gener de 2009 at 17:57

  Reply

  I ja que estem. Una de les moltes raons per les quals vaig muntar-me un sistema amb Linux(distibució Ubuntu) va ser perquè m’hiagradava més l’estètica.
  A voltes crec que donem raons als antilnux, i n’hi han un fum, amb estes “curiositats”. Xe, com a mínim que el logo de Win no aparega, com a mínim.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.