El teu blog de Linux en català

7 editors de vídeo lliures per a GNU/Linux

Tot i que és cert que no existeix un programa tan senzill per editar vídeo com el Pinnacle a GNU/Linux, no es pot dir que no tinguem alternatives fàcils de fer servir per a aquesta tasca.

A continuació us presentem 7 editors de vídeo (llistat que han fet a makeuseof) que probablement ja coneixereu, però sempre està bé saber quines són les alternatives:

Avidemux és l’equivalent a GNU/Linux del conegut editor de vídeo VirtualDub per a Windows. Amb aquest programa és possible fer moltíssimes operacions amb un vídeo (però no serveix per fer vídeomuntatges). A SomGNU vam escriure no fa molt un article sobre com afegir subtítols fent servir aquest programa.

Cinelerra és un editor de vídeo amb molta fama per ser molt potent però també amb molta fama per sec excessivament poc intuïtiu. Un dels principals avantatges del Cinelerra és que pot treballar amb vídeos de gran resolució amb facilitat. No fa molt, també vam comentar que al Cinelerra li havia eixit un projecte alternatiu que vol centrar-se en la millora de la interfície gràfica i que s’anomena Lumiera.

Desconegut per a molts, ffmpeg és l’eina base que s’ocupa del treball brut sobre els vídeos que editem. Existeixen diferents interfícies gràfiques per a l’ffmpeg que generalment s’utilitzen per a la codificació entre formats de vídeo. Per exemple, el WinFF és una de les més famoses. A més, ffmpeg té versions per a Windows, Linux i Mac.

Durant un temps va estar molt bé com a editor de vídeo, però el projecte ja no s’actualitza des del novembre del 2006. Tot i així, està considerat com un editor que es pot fer servir per a l’ús professional ja que té una quantitat molt gran de possibilitats: efectes en temps real, dibuixar i dissenyar sobre el vídeo en moviment, afegir animacions, etc. A més, existeixen versions per a Windows, Linux i Mac.

Recentment traduït al català, kino és una de les aplicacions més famoses i senzilles a l’hora de treballar amb vídeo. No ofereix totes les possibilitats que ofereix avidemux, però això és perquè la finalitat és diferent. Kino permet obtindre vídeo des d’una vídeocàmera, afegir efectes, transicions, text… i fer un muntatge final amb tot això. Des del meu punt de vista és un dels més recomanables per fer servir a l’hora d’editar vídeo a GNU/Linux.

El punt fort de Lives és la seua capacitat de poder barrejar vídeo en temps real i edició no lineal alhora. A més, existeix l’anomenat mode VJ que permet afegir diferents efectes en temps real al temps que s’està reproduint. La relació característiques/senzillesa no està gens malament. Lives està disponible per a moltes plataformes. La darrera actualització fou l’agost passat.

Kdenlive 0.7 va presentar-se fa poc amb un canvi d’aspecte de la interfície important (gràcies a la migració a KDE4). Tot i que no és el més potents de tots els editors que hem vist, sí que es podria dir que és el que més pot oferir a usuaris que no volen trencar-se el cap aprenent a fer funcionar el programa. Permet fer seqüències de fotografies i afegir música de forma molt intuïtiva amb tot un seguit d’efectes més que suficients per a tasques bàsiques.

  • jodufi on 17 de desembre de 2008 at 09:52

  Reply

  Un altre editor en què s’hi està treballant bastant últimament és el PiTiVi (http://www.pitivi.org), que promet ser l’editor de vídeo per al GNOME

  • Alex on 18 de desembre de 2008 at 11:45

  Reply

  També estan OpenMovieEditor (http://www.openmovieeditor.org/) i StopMotion (http://stopmotion.bjoernen.com/)

  • Ferran Lindström on 20 de març de 2010 at 21:19

  Reply

  Hola,
  No soc cap expert en informàtica i és que gràcies al meu fill treballo ara amb Ubuntu enfadat amb la política tant agressiva de Windows.
  Ja us podeu imaginar que se m’ha acabat editar videos amb el Pinnacle i he intentat fer-ho amb Lives o Kino i no he pogut. El Port Firewire no és detectat per l’ordinador com tampoc capturar imatge de la càmera via USB. Son dues càmeres, les dues digitals, l’una amb miniDV i l’altre amb DVD de 14G. Estic convençut que algú de vosaltres em sabrà guiar

  • Pau on 20 de març de 2010 at 21:36

  Reply

  Hola Ferran,

  Quina versió d’ubuntu fas servir?

  • Ferran Lindström on 20 de març de 2010 at 22:03

  Reply

  Hola Pau,
  La veritat és que no ho sé del tot segur. El va instal·lar el meu fill i em sona que és la versió 9. i un altre número.
  Si no et serveix intentaré posar-me en contacte amb el meu fill.
  Gràcies

  • Ferran Lindström on 20 de març de 2010 at 22:06

  Reply

  Ja ho sé, Pau, és el 9.10!

  • Pau on 20 de març de 2010 at 22:43

  Reply

  D’acord. Veiem, en principi no hauria d’haver-hi cap problema amb el firewire. Provem amb el kino. Si no el tens instal·lat, pots fer-ho des de Aplicacions > Centre de programari de l’Ubuntu i allà cercar “kino”.

  Connecta el cable firewire amb la càmera engegada (mode play) a l’ordinador (de la mateixa manera que ho feies fins ara al windows). Seguidament obre el Kino i vés a la pestanya “Capture” (a la dreta).

  Ara, si fas clic sobre els botons de captura que apareixen a la part central, en principi la cosa hauria de funcionar.

  Prova-ho i em dius.

  sAlut!

  • Ferran Lindström on 21 de març de 2010 at 15:35

  Reply

  Com has dit, he posat en marxa el Kino, he pixat al costat dret la pestanya “Capture” amb la càmera connectada al port firewire i en modus “play”, bé, que es vegin imatges! No veig res a la pantalla del Kino. A baix del tot hi ha un escrit en anglès que hi diu;
  WARNING: raw 1394 kernel module not loaded or failure to read/write /d……
  Entenc que aquesta mena de programa, el 1394, no hi és o no funciona.
  Si vols alguna cosa més digues-m’ho. De totes formes estic molt agraït a la teva paciència.

  • Pau on 21 de març de 2010 at 19:07

  Reply

  Hola Ferran,

  Sembla que aquest error és culpa dels permisos. No tinc clar per què passa. Prova a iniciar el kino com a super-usuari. Per fer això, vés a Aplicacions > Accessoris > Terminal. S’obrirà una finestra i allà escrius:

  gksudo kino

  i prems intro. S’iniciarà el kino. Ara prova novament a fer la captura.

  • Ferran Lindström on 21 de març de 2010 at 20:09

  Reply

  Molt be!! seguint les teves instruccions ja he fet les meves primeres proves d’imatge amb el Kino.
  Ara falta per aprendre com posar música.
  Gràcies Pau
  Realment quan s’aconsegueix fer tasques amb l’Ubuntu amb la col·laboració del que el meu fill diu “La comunitat” del programari lliure s’omple una sensació de benestar difícil d’explicar.

  • Pau on 21 de març de 2010 at 20:39

  Reply

  Hehe, estic totalment d’acord.

  Et recomane que extregues el vídeo amb el kino i després l’edites amb un programa més fàcil com el pitivi o l’openshot.

  http://www.somgnu.cat/2009/08/25/openshot-un-editor-de-video-no-lineal-decent/

Deixa un comentari

Your email address will not be published.