El teu blog de Linux en català

Revisió de KDE 4.2 beta 1

La primera beta de KDE 4.2, la pròxima versió de KDE4, es va presentar fa un parell de setmanes. Milers d’errors han estat corregits des de la versió 4.1 i molts aspectes de l’entorn gràfic comencen a presentar un funcionament molt polit i ben acabat. Tot i que encara queden molts errors d’estabilitat que corregir, la nova beta ja proveeix una experiència millor que la que ens va suposar KDE 4.1.

Els components plasma que proveeixen el nucli de l’entorn d’escriptori és el punt on s’hi troben gran part de les millores. El panell principal s’ha millorat molt i li han afegit un bon grapat d’opcions. Una de les més boniques és la característica de notificacions de progrés, que mostra un diàleg de progressió al panell de qualsevol tipus de tasca que s’estiga duent a terme.

Hi ha moltes altres característiques que s’han afegit al panell per tal d’aconseguir que siga més amigable. La llista de finestres/tasques presenta ara la possibilitat de tindre diferents files segons el tipus d’aplicacions. Tot i així, aquesta característica encara necessita alguns canvis per adaptar-se correctament al tema de l’escriptori.

El giny “vista de carpeta”, que mostra les icones que s’hi troben a una determinada carpeta, també s’ha millorat de forma que ara es conserva l’ordre inicial de les icones. També és possible canviar l’escriptori al mode tradicional, com si fora una carpeta més (amb l’opció “Vista de Carpeta” al panell de configuració – Folder View).

S’ha afegit també altres ginys (plasmoids): un calendari, un monitor del sistema, una eina de previsualització de fitxers, etc.  A més, com ja vam comentar, s’ha afegit suport per als Google Gadgets (ací teniu un vídeo de demostració).

Altres característiques interessants són per exemple la que permet triar l’opció de fer que el nostre fons d’escriptori siga una presentació de diapositives (en lloc de ser sempre el mateix fonts, és una característica semblant al DreamScene del Windows Vista). Altres canvis menors afecten a aplicacions complementàries de l’escriptori com l’opció en mode entrada d’VI a l’editor de text Kate.

Sembla que KDE 4.2 està obtenint bones crítiques des de diferents mitjans (tot i que un company va comentar que aquesta versió a Ubuntu petava molt, això pot ser perquè Ubuntu no es preocupa molt de KDE). Recordeu que podeu provar aquesta versió fent servir el liveCD d’OpenSUSE o afegint els repositoris corresponents a OpenSUSE o Ubuntu.

2 comments

  • Aljullu on 8 de desembre de 2008 at 13:21

  Reply

  Ostres, pinta molt bé! Potser m’hauré de mirar això del KDE que encara no he surtit del Gnome, jo.

  • lesergi on 8 de desembre de 2008 at 14:54

  Reply

  Des de fa un parell de dies es pot instal·lar a Kubuntu de forma totalment estable a altre repositori:

  deb http://ppa.launchpad.net/kubuntu-experimental/ubuntu intrepid main

  Podeu canviar ‘intrepid’ per ‘hardy’ segons la versió que feu servir.

  Un cop afegit simplement actualitzeu el sistema.

  He trobat aquesta versió prou estable i totalment innovadora, segur que marcarà la diferència.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.