El teu blog de Linux en català

Recull de primers dies de desembre

Durant la passada setmana s’han publicat unes quantes notícies molt interessants. Una de les que més m’ha cridat l’atenció ha estat el test de rendiment i comparació d’ext4 amb altres sistemes de fitxers…

 • Per començar, una recol·lecció de 10 dels millors escriptoris GNU/Linux que es poden trobar actualment (segons l’autor del bloc, clar està).
 • Per fi s’ha publicat la versió 1.0 de Songbird. Passeu-vos per FirefoxCAT per veure les característiques (l’Aljullu n’ha fet un bon resum).
 • Al bloc Whatever, ens ajuden a millorar el temps d’engegada d’Ubuntu seguint un parell de tutorials (1 i 2). Concretament es fa servir l’eina bootchart per esbrinar quins són els processos que s’inicien durant l’arrencada del sistema.
 • Coneixeu sMovieDB? És un programa per a KDE que permet gestionar la nostra col·lecció de pel·lícules. Encara està en fase de desenvolupament, però no està gens malament.
 • La famosa extensió per a Firefox, Adblock Plus, ha arribat a la versió 1.0 (per fi). Adblock Plus permet eliminar gran part dels elemens flash de les pàgines (per exemple, la publicitat) de forma que el temps de càrrega és més ràpid i la navegació més fàcil.
 • gOS, aquell sistema que vaig confondre fa un temps amb el suposat sistema operatiu de Google, ha presentat una nova versió. Aquesta està enfocada a la navegació per internet. És un sistema basat en Ubuntu que per defecte porta el Google Chrome com a navegador. Té bona pinta.
 • Per acabar, la notícia que hem comentat primer: a Phoronix han presentat un test de rendiment comparant els diferents sistemes de fitxers més coneguts (ext3, ext4, xfs i reiserfs). Crec que és la primera vegada que hem pogut gaudir d’un test amb ext4.
  • Roger on 6 de desembre de 2008 at 12:47

  Reply

  Hehe, com sempre bon recull…

  Com ja he dit a firefoxcat el tema del songbird es de molta importancia. Un reproductor que sigui l’standard de facto (venint de la fundació mozilla), i multiplataforma fa que molta gent s’animi a canviar-se de sistema operatiu, fent servir exactament les mateixes aplicacions.

  Sobre el ext4, m’agradaria que ja portes suport i millora de rendiment especialment pensat per a SSDs.

  • Aljullu on 6 de desembre de 2008 at 21:22

  Reply

  Ostres, d’això de l’AdBlock Plus no me’n havia assabentat! Me’l vaig desinstal·lar perquè ho trobo un atac a les pàgines que visito: si perden la publicitat perden diners, i en general, les pàgines que visito vull que guanyin diners u_u Miraré a veure si ho puc publicar a FirefoxCAT.

  PD: Merci per l’enllaç 😉 Cal recordar que és la primera versió del Songbird totalment traduïda al català.

  • Pau on 7 de desembre de 2008 at 09:28

  Reply

  Home, el que es pot fer és desactivar l’adblock a les pàgines a les quals vulgues ajudar. Segur que no són “moltes moltíssimes”…

  • lesergi on 7 de desembre de 2008 at 16:40

  Reply

  Gràcies per un altre recull!

  Vaig provar el Songbird, i he de dir que va resultar molt pesat: important les cançons, movent la finestra, reproduint… a més de ser molt curtet en opcions (ampliable amb extensions?). Tot i aquests defectes, crec sens dubte va en bon camí, i tindrem segurament una gran batalla a Windows: Amarok vs Songbird.

  Respecte a l’Adblock Plus, és una extensió que hauria de tenir instal·lada tothom, una meravella, a més a més, amb l’actualitzador [url=https://addons.mozilla.org/ca/firefox/addon/1136] Adblock Filterset.G Updater[/url] tindràs els filtres sempre actualitzats.

  Per últim, encara que Ext4 presente noves característiques i alguna millora en quant a rendiment, em quede amb Ext3, un sistema de fitxers que mai m’ha donat cap problema ni de rendiment ni de corrupció de fitxers (al contrari que amb ReiserFS…). Tot i això, supose que a partir de la versió del kernel 2.6.28 les distribucions aniran posant aquest sistema de fitxers com predeterminat.

  Au! Passeu bon pont!!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.