El teu blog de Linux en català

Fedora 10 ja és ací

Després de molts mesos de dur treball, per fi tenim una nova versió de Fedora.

Una de les principals novetats que inclou aquesta nova versió de Fedora és Plymouth, un sistema d’inici que augmenta la velocitat de càrrega a l’inici aprofitant una de les noves característiques de les darreres versions del nucli Linux.

Com que Fedora 10 inclou el nucli 2.6.27, també suporta un gran nombre de càmeres web i targetes sense fils de forma que ens permet eliminar controladors propietaris del nostre ordinador. Una altra característica interessant és PackageKit, que permet la instal·lació de còdecs sota demanda (és a dir, quan provem d’obrir un fitxer que necessite un còdec que no tinguem instal·lat, PackageKit s’encarregarà d’instal·lar-lo).

Una de les eines més interessants de Fedora és SELinux, una eina de seguretat que fa que Fedora siga una de les distribucions més interessants per a entorns on es necessite evitar intrussos. Cal dir que SELinux és a vegades una mica enutjant ja que a vegades bloqueja aplicacions, i desbloquejar-les no és una tasca molt intuïtiva.

Podeu veure més novetats a la pàgina de característiques d’aquesta nova versió. Jo l’he estat provant des de la beta, i he d’admetre que m’agrada molt. Encara s’han de polir alguns punts, com per exemple el gestor de paquets que s’instal·la per defecte o el problema que suposa SELinux en alguns casos.

Per descomptat, ja es poden descarregar els cds i dvds de la nova versió tant per a versions de 32 com de 64 bits. També us deixem a continuació una guia d’actualització de Fedora 9 a la 10, l’únic problema és que és en anglès.

Fedora 10
  • PellRoja on 26 de novembre de 2008 at 14:41

  Reply

  10 milions d’usuaris esta molt b’e i si es cert que fedora ‘es la que t’e m’es, ‘es una situaci’o que ha d-aprofitar. Fedora jo sempre l’he vist amb molta m’es experiencia i estavilitat que ubuntu. Per’o ubuntu te dos coses que juguen a favor d-ella. la Publicitat dels cds, una documentacio mes extenca.

  Fedora encara esta a temps, i podria provar dusar el tema publicitat i cds. Si no ho fa ara, es possible que es quedi endarrera mes endavant.

  vaja, jo m-ho imagino aix’i 🙂

  • Aljullu on 26 de novembre de 2008 at 14:47

  Reply

  M’agradaria passar-me a Fedora (bé, primer hauré d’acabar el TR) però la veritat és que veig molta més comunitat per a Ubuntu. Hi ha molts programes que vénen amb el .deb i no amb el .rpm i jo que no sé compilar… :S

  • mad93 on 26 de novembre de 2008 at 22:46

  Reply

  Tot el que està en deb està en rpm, si no ho trobes al repositori de la teva distribució, sempre pots emprar eines de cerca, com rpm.pbone.net o http://www.rpmfind.net

  • Blauigris on 1 de desembre de 2008 at 14:09

  Reply

  Jo també estic pensat de passarme a fedora, però estic massa acostumat a l’apt, algun dia m’animaré

Deixa un comentari

Your email address will not be published.