El teu blog de Linux en català

El Chrome a ple rendiment

Malgrat que al Chrome hi ha algunes webs amb javascript que no va (els botons del Joomla per exemple), — el Firefox i l’Internet Explorer tampoc van fins del tot — se’n pot treure un rendiment més que considerable.

A part la millora en velocitat (que també hi és al Firefox 3.1), el que més m’atrau és que si una pestanya s’encalla no encalla tot el conjunt.

Hi ha alguns aspectes que si no els coneixes sembla que estigui més endarrerit en desenvolupament del que ho està en realitat.

 • Java – perquè hi funcionin les applets cal actualitzar-se a la Java SE 6 Update 10. Això ho vaig trobar pels fòrums, però de llavors ençà, Sun ha tret una pàgina de “Preguntes i respostes sobre Java i Chrome”[1] on s’especifica.
 • Punts d’interès – La seva gestió no té cap pàgina especial. Però, si feu aparèixer la barra d’enllaços (CTRL+B o la opció “Mostra sempre la barra d’adreces d’interès”), llavors clicant sobre els enllaços i carpetes d’enllaços amb el botò dret del ratolí, hi ha totes les opcions per editar i suprimir, i a més mitjançant “arrossegar al damunt“, podeu moure’ls de carpeta en carpeta, o canviar-los de posició.
 • Descàrregues – Ctrl+J per a visualitzar-ne el gestor. Podeu Pausar i Reprendre les descàrregues. Per canviar la carpeta destí o fer que ens ho demani cada cop, a les Opcions ->Intermedi veureu “Ubicació de baixada”.
 • Pestanyes – per reobrir les pestanyes que acabeu de tancar Ctrl+Maj+T reobre la de dalt de la pila de tancades. Per iniciar Chrome amb les pestanyes de la darrera sessió marqueu a les Opcions “Restaura les pàg. obertes la darrera vegada”.
 • Mode Incògnit – Ctrl+Maj+N per obrir una finestra d’incògnit. Les pestanyes que hi obriu no es registraran a l’historial. Les galetes d’aquestes pestanyes desapareixeran en tancar la finestra. Permet reobrir una web amb un usuari diferent simultàniament.
 • Cercadors – podeu canviar de cercador predeterminat per a la casella d’adreces. A part de des de la icona d’eines -> opcions, hi ha més possibilitats des de l’opció “Editar els motors de cerca” del menú de context de la casella d’adreces.

Els cercadors no predeterminats es poden fer servir ocasionalment des de la casella d’adreces. En teclejar el domini del cercador apareix a la dreta de la casella “Prem Tab per a cercar a …”. Es pot modificar la paraula clau per a la cerca des de “Editar els motors …”

El collonut del cas, és que també podem fer servir d’aquesta manera els cercadors interns de les pàgines que visitem. En fer servir el cercador d’una web, si és prou senzill, el Chrome el reconeix i el registra automàticament, i l’afegeix als cercadors en l’apartat “Altres motors de cerca”. I si no, sempre li podem afegir nosaltres des de l’opció “Editar els motors de cerca”.

Això permet fer consultes des de la barra d’adreces a un diccionari, la vikipèdia o la web de la botiga que ens interessi. I per a les més utilitzades surt una casella de cerca a la pàgina d’inici “Pestanya nova”.

Per afegir-ne un a pèl, cal copiar la URL d’una cerca de prova i substituir-ne el text a cercar per %s a l’hora d’afegir-lo manualment com a motor de cerca.

 • Omnibox com a calculadora i convertidor d’unitats – escriviu qualsevol expressió numèrica a la barra d’adreces i n’obtindreu el resultat. Si hi afegiu unitats i en demaneu el resultat en una altra també ho fa. Per exemple per passar de milles a km: 12*6 mi in km
 • Temes – A la carpeta “C:Documents and SettingsUsuariConfiguració localDades d’aplicacióGoogleChromeApplicationVersióThemes” podeu substituir “default.dll” per les de [2] si us en fieu prou. Guardeu-ne una còpia abans. La vostra versió es mostra a about:version. [3]
 • Bookmarklets – Finalment hi ha els “Googmarklets”[4][5] que són bookmarklets de Google, applets d’una sola funció en Javascript encapsulades en un enllaç (javascript: …). Per afegir-les cal punxar-ne l’enllaç i arrossegar-les al damunt de la barra d’enllaços o d’una carpeta de la mateixa barra.

Si voleu estar a l’última del Chrome us podeu apuntar a betaTesters sense haver de registrar-se enlloc. Només cal baixar-se un programet “Google Chrome Channel Chooser”[6] que et permet seleccionar la versió de desenvolupament o la versió estable, i l’actualitzador fa la resta.

 1. Sun – Preguntes i respostes sobre Java i Chrome
 2. Temes Chromespot
 3. Chrome Release notes (darrera versió i canvis)
 4. Googmarklets per Ludwik Trammer
 5. Més bookmarklets
 6. Dev. Channel Early Access to Features and Fixes.

G.R.F.

  • PellRoja on 29 de setembre de 2008 at 16:44

  Reply

  El que trobo molt b’e ‘es el multiproces que fa que no es tanqui tot el navegador, snino nom’es la pestanya.

  les altres coses son complements, que molts els te firefox 😛

  • Dimas on 29 de setembre de 2008 at 22:14

  Reply

  No sé si és una falsa impresió, però t’has passat del Firefox al Google Chrome? Realment existeixen els Google fans 😛

  Entenc que per ser una primera versió és un navegador interessant de seguir, amb una característica nova que els altres hauran d’imitar. Ara bé, adoptar-lo com a navegador principal ho trobo ridícul, doncs està molt endarrera del que poden oferir d’altres.

  Repeteixo, no sé si tan sols l’estàs provant per fer-ne articles, però.. 🙂

  • LinX on 29 de setembre de 2008 at 22:55

  Reply

  Jo de moment segueixo amb la meva posició. Res de provar Chrome fins que surti per GNU/Linux. Un amic me’l va deixar provar i tampoc em va entusiasmar, encara es veu molt verd.

  Anirem seguint com evoluciona la cosa…

  • Pau on 29 de setembre de 2008 at 23:24

  Reply

  Ei! Que no he estat jo qui ha fet l’article, sinó en Xarcus (un col·laborador).

  L’ha enviat i l’he vist prou complet per publicar-lo.

  Salut!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.