El teu blog de Linux en català

Dropbox, disc dur virtual a internet

Dropbox és un servei d’emmagatzematge de bades en línia. Allò que el fa diferent respecte a altres discs durs virtuals a la xarxa és que tenim la possibilitat de crear una carpeta al nostre directori personal que està directament enllaçada amb el disc virtual en línia.

Això vol dir que només arrossegant els fitxers que vulguem a eixa carpeta (normalment /home/usuari/Dropbox), els fitxers es penjaran i s’emmagatzemaran directament al disc dur virtual web (per descomptat, això requereix un temps per a que es vagen pujant els fitxers). A més, Dropbox permet compartir fitxers amb altres usuaris creant carpetes compartides a les quals els altres poden accedir.

La instal·lació segueix els següents passos:

 • Cal descarregar la darrera versió des de la pàgina web del producte. Trobareu versions per a Ubuntu, Fedora precompilades, a més d’un repostori que podeu afegir a Ubuntu.
 • Una vegada instal·lat, cal tornar a iniciar el nautilus. Això es fa escrivint la següent ordre a una terminal:

sudo killall nautilus

 • Apareixerà una icona al panell del gnome, al costat del rellotge:

 • Als pocs segons s’inicarà un assistent de configuració que ens donarà opció a apuntar-nos si no tenim un compte o bé a introduir les dades del nostre compte (si ja el tinguérem). Una vegada configurat, es crearà una carpeta al nostre directori personal (a l’assistent podem canviar-li el nom) que per defecte s’anomena Dropbox. Totes les coses que arrosseguem allà, es pujaran al disc virtual.

Podem instal·lar el Dropbox a tants ordinadors com vulguem, de forma que tindrem accés als nostres fitxers com si fora el nostre propi ordinador. A més, com que el Dropbox també es pot instal·lar a Windows i Mac, ja no hi tindrem cap problema: podrem accedir des de qualsevol ordinador. A més, per si de cas, podem accedir des de la web (a l’estil clàssic d’accés als discs virtuals en línia).

http://www.getdropbox.com/static/images/tour4b.png

Dropbox ens ofereix ara mateix 2GB d’espai. Suficient per a pujar una bona quantitat de documents, fotos i demés coses que no siguen d’una mida molt gran (llegiu pel·lícules, música, etc.). No he pogut trobar la taxa de transferència permesa, tot i que és possible que ho deixen obert i ja avisaran els usuaris.

Com ja us haureu adonat, actualment dropbox només es pot utilitzar amb nautilus (ja que bàsicament és un script). Per altra part, suposadament ja s’ha obert el registre a tothom. Al principi era només per a usuaris “afortunats”. Si no podeu registrar-vos, jo tinc 10 invitacions.

  • Arnau on 14 de setembre de 2008 at 12:26

  Reply

  Provat i genial!

  M’anirà de conya per compartir una carpeta del Treball de Recerca, així ja no ens haurem de preucupar d’anar-nos enviant les noves versions de fitxers, fotos, codi… per e-mail!

  • Aljullu on 14 de setembre de 2008 at 13:32

  Reply

  Jeje, jo ara el provo i també l’utilitzaré pel treball de recerca: per tenir una còpia de seguretat a Internet i per poder-hi accedir des de qualsevol ordinador.

  • CarlesMayol on 14 de setembre de 2008 at 18:04

  Reply

  Geniaaaaal!

  • Alberto on 14 de setembre de 2008 at 20:35

  Reply

  Es molt interesant!! Aixi sempre tindras tota la informacio en tots els ordinadors que tinguin internet. Molt util!

  • Ruig on 14 de setembre de 2008 at 20:42

  Reply

  A mi també m’anirà de conya pel treball de recerca! XD

  Ja estic fart d’anar passant fitxers d’un ordinador a un altre amb mil problemes entremig!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.