Tot i que les millors aplicacions per a animacions i efectes especials es fan servir des de MacOSX, en realitat és que els efectes visuals es creen fent servir ordinadors amb GNU/Linux. Segons Robin Rowe, “A la indústria, GNU/Linux ha guanyat. S’està executant en pràcticament tots els servidors i escriptoris quees fan servir per presentar les animacions i els efectes especials”.
Els efectes especials de pel·lícules com Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, Star Wars,: The Clone Wars, WALL-E, 300, The Golden Compass, Harry Potter i l’ordre del Fènix i I Am Legend, es van aconseguir fent servir clústers GNU/Linux (bàsicament, xàrcies d’ordinadors amb GNU/Linux).
Sembla que l’avantatge es troba en la possibilitat d’interconnexió de tots aquests ordinadors amb GNU/Linux amb controladors lliures, que permeten obtindre animacions 2D i 3D que seria molt difícil implementar amb els controladors privatius d’NVIDIA i ATI.
Concretant, la major part dels efectes foto-realistes són creats amb programes que compleixen l’especificació RISpec (RenderMan Interface Specification) de Pixar, que és ún estàndard obert molt documentat que consisteix en unes biblioteques API per a la programació i producció de gràfics 3D. Gràcies a això, existeixen programes com Pixie o Blender, que es poden fer servir com a font d’equipament lògic RISpec. Cal dir també que RenderMan software suite, desenvolupat per pixar i necessari per crear les animacions, no és un programa lliure (i tampoc de codi obert).
Sense cap mena de dubte, tot i que GNU/Linux no és clar guanyador quant a aplicacions d’animació, la validesa i el seu potencial queden reforçats quan pel·lícules com Indiana Jones o Ratatouille el fan servir. Sembla que només és qüestió de temps.
- Font | Alcance libre | Computer World
2 comments
Xe, doncs ja sé faré, com q ara no tinc faena, em dedicaré a fer efectes especials, q amb Linux és millor 😛
Jjajajjaaja
Doncs ja ens ensenyaràs la teua peli!