El teu blog de Linux en català

Soluciona el problema d'accents a les terminals virtuals tty!

Bon dia a tots, hijosdeputa todos 😀

Aquest és un pots una mica friki, però com tot, segons des de la perspectiva d’on es miri.

El cas és que els que tenim la distribució Ubuntu, a diferència dels companys que usen Debian, tenim un problema. No podem veure ni escriure accents ni lletres típiques del nostre alfabet no-anglès en les terminals virtuals.

Pels que no ho sapigueu, les terminals virtuals anomenats tty1, tty2, etc… són espais de treball on en cada espai de treball hi ha una terminal que ocupa tota la pantalla negra i amb lletra blanca al més pur estic d’antuvi i per descomptat, sense estar carregat l’entorn gràfic. D’aquesta manera, i encara que es poden afegir tantes terminals virtuals com vulguem, en les distribucions com Ubuntu o Debian en solen venir sis sense estar carregat l’entorn gràfic, i una setena on hi ha carregat l’entorn gràfic i és en aquesta que l’ubuntu inicia la sessió per defecte, a no se que en el GRUB del sistema (quan l’ordinador ens pregunta en quin sistema operatiu volem engegar l’ordinador) escollim l’opció entrar en “mode de fallades”, opció que ens entrarà en una terminal i que no ens carregarar l’entorn gràfic.

Ara bé la pregunta, com s’accedeix a aquestes terminals virtuals? Doncs molt fàcil. Amb la combinació de caràcters ctrl+alt+F1 per a la primera terminal, ctrl+alt+F2 per a la segona, etc… i finalment ctrl+alt+F7 per tornar a la sessió on tenim carregat l’entorn gràfic.

I ara la pregunta de gràcia, perquè vull entrar a una terminal que sembla de l’any de la quica, lletja i austera? De què em serveix? Molt senzill, de vegades tenir un entorn gràfic ens distreu de la nostra tasca creativa, de vegades volem estalviar energia perquè tenim poca bateria, de vegades només volem i necessitem una terminal per entrar text i poder-nos concentrar millor amb l’ambient negre i místic que ofereixen les terminals.

I ara la solució al problema d’accents. Si ja heu provat d’accedir-hi, i heu ficat el vostre nom d’usuari i la vostra contrasenya, us fixareu que no podeu escriure accents! La solució està una mica forçada però és ben senzilla, i està extreta d’el fòrum d’ubuntu català.

Primer de tot hem d’instal·lar el paquet console-setup i després el reconfigurem. Per fer això obrim una terminal i escribim:

sudo apt-get console-setup; sudo dpkg-reconfigure console-setup

Sel·leccionem doncs les següents opcions:

Seleccionar el teclat, l’idioma, la codificació “ISO-8859-15” i, finalment, seleccionar “Latin1 and Latin5 – western Europe and Turkic languages”.

Cal remarcar que en aquesta solució al escriure l’accent no el veurem fins que no hi escribim la vocal.

I ara per els més apacionats de la terminal, ja podreu fer servir el vostre editor de text preferit (jo uso el nano) o el més veloç i minimalista navegador web links2. Un dia ja n’escriuré una entrada per aquests programes. Són una maravella!

Espero que us hagi estat d’utilitat! Sí és que li’n sabeu trobar 😛

Deixa un comentari

Your email address will not be published.