El teu blog de Linux en català

Accents a l'skype i al kile

Encara que l’skype és un programa privatiu i avui en dia es disposi d’alternatives com és el cas de l’egika o l’openwengo que moltes distribucions com ara l’ubuntu la porten de sèrie en la instal·lació, molta gent utilitza l’skype com a medi per comunicar-se amb altes persones. Jo mateix l’utilitzo per parlar amb la meva xicota i els meus pares, principalment perquè l’ekiga no està per mac i llavors no em podria comunicar amb les persones que utililtzen aquest sistema operatiu.
Doncs com haureu observat, si useu la funció de xat que té l’skype o utilitzeu el kile com a entorn de desenvolupament per produir els vostres documents amb el llenguatge latex, no és possible utilitzar els accents i per tant no podem escriure correctament en català o qualsevol idioma que els usi. Per solventar aquest problema és tan fàcil com instal·lar el programa kcontrol, perquè és veu que el programa skype instal·la utilitza les llibreries del kde i per tant la codificació de caràcters s’ha de configurar des d’allí.

El mateix passa en usar el kile, que tambè és un programa per kde. Això ho aconseguim d’una forma senzilla, tansols s’ha d’escriure en una terminal:

sudo apt-get install kcontrol

3 comments

  • amay on 15 d'abril de 2008 at 23:54

  Reply

  eis, he vist que al kile, els accents em van quan ho escric al programa, però no surten al pdf acabat! com solucionar-ho?

 1. Reply

  Fins ara em funcionava correctament, però vaig actualitzar a ubuntu 9.10 Karmic Koala i torna a no funcionar-me… :S

  • guillem on 2 de novembre de 2009 at 09:38

  Reply

  Què no sigui perquè el ara potser utilitza el KDE 4.3 en lloc del 3.5, i llavors, enlloc del kcontrol es digui d’una altra manera. Quan m’actualitzi al Karmik t’ho miraré, salut!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.