Amb l’anunci de l’OPA de Microsoft sobre Yahoo!, s’han incrementat les entrades als blocs que parlaven d’una manera o altra, d’una forma directa o més tangencialment, sobre el problema de l’emmagatzematge de la informació generada en el marc del que s’ha vingut a anomenar la Web 2.0.
A propòsit d’aquest esdeveniment de la compra de Yahoo! en parla a la seva manera particular David de Ugarte. La gent de BlogMail ja fa un temps que reclamen passar de la Web dos punt zero a la web lliure i punt, i descriuen les bases que creuen necessàries per aconseguir-ho.
Un cop feta aquesta introducció general, passem a un dels problemes principals que es pretenen solucionar: la informació està centralitzada. Què passarà amb totes les pàgines web que incrusten fotos de Flickr, o vídeos de Youtube, si mai cap d’aquests serveis deixa d’existir? Probablement que es perdrien totes les fotos i vídeos de cop. Si s’emmagatzemessin de forma descentralitzada, seria més complicat que es perdessin.
Podem utilitzar programari lliure per substituir els nostres serveis 2.0 preferits i, de retruc, podrem emmagatzemar la informació en un servidor propi i per tant sota el nostre control.
sabros.us és un clon lliure de del.icio.us: ens permetrà desar les nostres adreces web preferides en línia i classificar-les mitjançant etiquetes. Si el que més ens agradava de del.icio.us era el seu component social i els avantatges que suposava, no hem de patir per perdre’l amb sabros.us ja que els seus responsables ens permeten enviar tots els nostres enllaços a un agregador social anomenat Sopa sabrosa. Altres clons lliures de del.icio.us: Loturak.
Si som aficionats a gravar vídeo, podem crear el nostre propi YouTube gràcies al projecte lliure PHPMotion. És una completa aplicació amb totes les característiques del popular servei d’emmagatzematge de vídeo, amb l’avantatge que el podem instal·lar al nostre servidor. Si de tant en tant en gravem però un YouTube només per nosaltres se’ns queda gran podem fer servir la solució que proposa David de Ugarte, basada en els programes lliures ffmpeg i un reproductor en flash sota llicència no lliure Creative Commons.
Una alternativa lliure popular als serveis de blocs com blogger és WordPress. És un sistema de publicació de blocs molt complet i el que hi escrivim estarà controlat a una base de dades del nostre propi servidor. Si volem crear xarxes de blocs distribuïdes, podem fer servir WordPress Mu, que permet crear més d’un bloc en una única instal·lació.
D’alternatives a flickr n’hi ha tantes que potser mereixerien un text dedicat en exclusiva a ressenyar-les. Una de les més populars és gallery, però també és possible fer-se un fotolog a base d’instal·lar WordPress i un aspecte visual adequat com ara PhotoWP.
Com es pot comprovar, tot i que pugui semblar en un moment donat que no hi ha possibilitat de triar, per a gairebé qualsevol aplicació web hi ha una alternativa lliure. Per a Google Docs i Google Calendar, eyeOS; per a serveis d’estadística web com Google Analytics, phpMyVisites; etc. És cert que potser són menys còmodes perquè cal disposar d’un servidor propi i instal·lar-les, però també asseguren més control sobre les dades que hi generem o hi publiquem.
6 comments
Skip to comment form
Gràcies per l’article, sempre he trobat a faltar aplicacions web lliures. De les que has citat només coneixia l’eyeOS, que no requereix servidor propi!
Molt bon article, coneixia phpmotion, pero no coneixia el delicious lliure que segur que em serveix
El problema, com tu dius, és que per molt bones que siguin aquestes aplicacions web, sempre et queda el dubte si algún dia desapareixerà el servei i perdras tot el emmagatzemat.
Felicitats per l’article, realment bo i complert.
Salut!
Hola!
abans que res dir que aquest article és un molt bon resum i que feia temps que buscava la majoria de la informació que hi exposeu.
Només trobo a faltar un web2.0 del qual no heu dit cap alternativa lliure, i és el gmail, crec a més a més que és un dels que més dependència genera i que seria més interessant una alternativa lliure. Sabeu alguna?
moltes gràcies!
Tal com diu Quiron, també trobo a faltar un webmail similar al Gmail per instal·lar-nos al servidor. Jo hi tinc un trist Squirrelmail, és molt ràpid i tal, però quan t’acostumes a gmail….. És impagable la funcionalitat que té de “recordar” tots els teus destinataris sense necessitat d’anar-los desant, és una perla que trobo a faltar en qualsevol Webmail.
El que intenta ser una mica “2.0” és el RoundCube, em sembla.
Aljullu: totes les aplicacions web requereixen usar un servidor o altra, el que passa és que l’equip d’eyeOS ens en posa un a la nostra disposició com també fan els de Flickr, per exemple. Però el que procuràvem en aquest article era buscar alternatives que nosaltres mateixos poguéssim hostatjar per controlar les dades.
PellRoja, Albert, Quiron: M’alegro que us hagi agradat el text 🙂
Andreu: La veritat és que no m’he posat mai a mirar una alternativa lliure a GMail que se li assembli, perquè faig servir correu pop. Però ja investigaré i, si en trec l’aigua clara, ho posaré per aquí.