El teu blog de Linux en català

Ja tenim The Gimp 2.4

Després de gairebé 2 anys de desenvolupament (i interminables revisions de la versió 2.2), per fi tenim una versió renovada de The Gimp, el programa lliure per excel·lència per a la edició d’imatges que ara incorpora un bon grapat de funcionalitats noves a més d’haver sofert alguns canvis d’aspecte i d’organització de les eines de les quals disposa.

  • Un nou aspecte

S’ha creat un nou tema d’icones per a aquesta versió, basats en l’estil Tango per tal que s’integre bé a totes les plataformes (ja siga KDE, GNOME o XFCE a Linux o bé al Windows o a MacOSX. A més, també s’ha millorat la usabilitat en temes més obscurs, cosa comuna en els dissenyadors.

  • Eines de selecció

Les eines de selecció han estat reescrites per tal de permetre tornar a dimensionar seleccions existents. A més, l’eina de selecció rectangular inclou l’opció d’arrodonir els cantons (operació típica al disseny de pàgines web). Gràcies a les claus de funcionalitat, ara serà molt més fàcil treballar amb The Gimp a l’hora de moure o canviar la dimensió del llenç. Les diferents eines s’han redisenyat per tal que siguen més fàcilment comprensives als principiants (tot i que es mantenen les funcions antigues).

  • Formats suportats

S’ha ampliat el nombre de formats suportats. Cal destacar el suport per obrir les brotxes ABR del Photoshop; millora a la lectura/escriptura de dades EXIF en JPEG; importació de rutes de retalls en TIFF, les màscares de capa es poden desar en format PSD; suport per a mapa de bits de 16/32 bits i canal alfa a BMP i la possibilitat de poder obrir i desar les icones de 24bits del Windows Vista.

  • Edició a pantalla completa

El mode a pantalla completa s’ha millorat per tal de permetre una edició còmoda. Durant el dissenya i retoc de fotografies, el mode de pantalla completa manté tots els elements de distracció fora de la vista amb només prémer una tecla (es fa la comparació amb veure les estreles des del camp o la ciutat.

També tenim eines d’alineament d’objectes, una nova funcionalitat per eliminar els ulls vermells, noves eines per retallar imatges, de gestió del color, per calcar imatges aplicant perspectiva, molt útil per a eliminar objectes d’una fotografia, eina per centrar i ajustar els objectes i d’altres.

Ara tenim millor informació d’estat per a les eines a la barra d’estat de la finestra de treball, millora al sistema d’impressió (que fins ara no havia estat molt fi), la reorganització dels menús que a la versió anterior, per exemple, els efectes estaven organitzats en dos menús Filtres i Funcions (cosa que per a un dissenyador aquesta divisió segons criteris informàtics no tenia sentit). La nova distribució de menús distingeix per funcionalitat, així doncs es té el menú Colors i el menú Filtres.

En definitiva, un nou The Gimp millorat en gran mesura, innovador i més potent. Això sí, mai m’ha agradat l’organització de la interfície…

Deixa un comentari

Your email address will not be published.