El teu blog de Linux en català

Ubuntu Gutsy tindrà configurador gràfic d'Xorg

Vicent Cubells ho va comentar fa un parell de dies (juntament amb una altra novetat en el sistema de gestió i configuració d’impressió). I és que la propera versió d’Ubuntu cobrirà, per fi, una gran manca que havien tingut les versions passades: un configurador gràfic de la targeta gràfica.

Distribucions com openSUSE o Mandriva ja portaven aquesta utilitat des de les primeres versions (gràcies a YAST i al DrakeConf), però Ubuntu mai n’havia tingut. Només existia la configuració per consola: sudo dpkg-reconfigure… i això per fi sembla que s’acabarà.

Des d’aquesta nova interfície gràfica de configuració, podrem triar el model de la targeta gràfica (fins i tot canviar-lo en “calent”), els diferents monitors que hi tinguem, la resolució i orientació… d’una manera senzilla. Aquest configurador el podrem trobar a Sistema->Administració->Pantalles i gràfics.

L’altra novetat destacable que presentarà la nova versió d’Ubuntu és el sistema de gestió i configuració de la impressora. La nova interfície, amb copyright de Red Hat, permetrà controlar més paràmetres i d’una forma més ordenada allò referent a la impressió. Aquests canvis ja es poden provar a la darrera alfa publicada. També ho podeu provar a feisty executant (aneu amb compte perquè encara està en fase experimental):

sudo apt-get install displayconfig-gtk

Actualització: Segons comenten a Barrapunto, és possible que degut a que no s’inclourà la versió 7.3 d’Xorg a Ubuntu Gutsy, deixen per més endavant la inclusió del configurador gràfic. Xorg 7.3 sí que s’inclourà a Ubuntu 8.04, que serà la propera LTS. El mateix s’està discutint sobre la inclusió per defecte de Compiz Fusion. Cal dir que Gutsy és una versió d’Ubuntu que molts consideren “de pas”, ja que no aportarà gaire coses noves.

3 comments

  • xavi on 21 d'agost de 2007 at 17:13

  Reply

  Un pas més per arribar al usuari, de destop que ho vol tot fàcil crec que un cop acabada farà que la gent “s’ho pensi” entre software privatiu o lliure,ens hi acostem 🙂

  xavi

  • animarval on 22 d'agost de 2007 at 20:18

  Reply

  Vaig provar la Tribe 4 en una màquina virtual, i és el que dieu, que no porta gaires novetats. Suposo que el que sí que millorarà és en el tema de reconeixement de hardware que és el que a cada versió millora.

  • Xavi on 24 d'agost de 2007 at 15:53

  Reply

  jo he provat la tribe 4 de gutsy en un portátil i la veritat es que es veu bé per torres per portatil un mica “cru”, clar que ès una alfa..

  en fi a esperar

Deixa un comentari

Your email address will not be published.