El teu blog de Linux en català

GPLv3

Aquesta setmana ha tingut com a notícia important la publicació de la versió definitiva de la GPLv3. Aquesta revisió ha estat prou discutida al llarg de la seua creació amb crítiques des de molts sectors del món del programari lliure. Es considerava massa "radical" per limitar les formes en les quals havien de desenvolupar-se els projectes de programari lliure.

Linus Torvalds fou la veu més significativa que va parlar en contra de la GPLv3 -i fins i tot de l'FSF-. Sembla que les relacions entre la fundació d'Stallman i el creador del kernel Linux no han estat mai prou fluïdes: són moltes les vegades que Linus s'ha mostrat escèptic davant les accions de l'FSF, que té un calat molt més ideològic en comparació amb el conegut pragmatisme de Torvalds.

L'eixida de la GPLv3 ha suposat quatre esborranys on les coses han anat canviant poc a poc. Un dels punts crítics fou el pacte de Novell i Microsoft: la FSF reaccionà incloent als esborranys una clàusula que evitava aquest tipus de pactes. Finalment es va modificar i al quart esborrany Linus deia que ja no li semblava tan dolenta, així i tot deia que les coses amb la GPLv2 ja estaven bé i no calia fer-ne una nova.

El resultat d'aquestes discussions ha sigut la versió definitiva de la GPLv3 que es va presentar ahir mateix. Sobre el contingut de la mateixa ja en parlarem (podeu llegir aquest article al blog de Pep Pla).

Deixa un comentari

Your email address will not be published.