El teu blog de Linux en català

L'ordinador parla en català: Festival 1- Instal·lació i ús

Fa uns dies vam comentar que Google, a través del seu servei Google Translate, ens pot llegir en català el que traduïm. En la mateixa anotació, comentava que aquest utilitza el motor eSpeak (també disponible per a GNU/Linux), però que la qualitat que tenia (com a mínim, la veu que s’utilitza) no em convencia gens. Avui us parlaré d’un programa que vaig provar fa molt temps, i que aconsegueix una qualitat molt més gran a l’hora de llegir textos en català, el Festival.

Tot i que el programa es troba disponible a través dels repositoris oficials d’Ubuntu, nosaltres configurarem un repositori PPA del Launchpad especial que, a més d’una versió lleugerament més actual del programa, ens permetrà instal·lar de forma senzilla les veus catalanes (això ho veurem en la propera anotació). Per configurar aquest repositori, anem a “Sistema>Administració>Fonts de programari”. A la pestanya “Altre programari”, fem clic al botó “Afegeix..”, i en la finestra que s’obri, afegim el següent:

ppa:zeehio/festcat

Acceptem els canvis, i obrim el Synaptic des de “Sistema>Administració>Gestor de paquets Synaptic”. Des d’aquí, primer fem clic al botó per refrescar la informació dels repositoris i després instal·lem els paquets “festival” i “festival-ca”.

Si preferim fer tot això per mitjà d’un terminal, podem configurar els repositoris i instal·lar els programes per mitjà de les comandes següents:

sudo add-apt-repository ppa:zeehio/festcat
sudo apt-get update
sudo apt-get install festival festival-ca

Amb això, ja tindrem instal·lat el programa i una veu catalana. De moment, aquesta veu no és de les de més qualitat que ens podem baixar, però certament ja és molt millor que la que ens ofereix Google Translate. O sigui que ja podrem utilitzar el Festival en el nostre idioma.

De moment, utilitzarem el Festival des d’un terminal (en properes anotacions veurem com integrar-lo en els nostres programes preferits). Ens cal tenir un fitxer de text amb el que volem que el nostre programa llegeixi. Podem crear-lo, per exemple amb el gedit (“Aplicacions>Accessoris>Editor de text gedit”). Quan hàgim escrit el text que volem que l’ordinador llegeixi, el desem sobre un fitxer. Per escoltar-lo, obrim un terminal (“Aplicacions>Accessoris>Terminal”) i executem la comanda següent:

festival --tts --language catalan nom_fitxer.txt

Pels altaveus del nostre ordinador s’escoltarà el text que hàgim escrit. El paràmetre “--language catalan” que hem escrit és important per tal que utilitzi la veu catalana. Si no el posem, escoltarem com si un anglès (sense coneixements de català) intentés llegir el nostre text.

Per tal que veieu la qualitat amb que s’escolta el text del Festival, us he penjat el resultat d’una prova que vaig fer fa més d’un any, d’on va sortir el famós Roger, m’agrada el teu tupé. 🙂

En la propera anotació veurem com descarregar-nos i configurar noves veus catalanes.

Font: Ubuntu.cat

2 comments

    • Carles on 17 de juny de 2012 at 00:56

    Reply

    Molt bo!
    Ja puc escoltar els .txt en Ubuntu 10.04 LTS (Lucid), en català.

    • carles123 on 17 de juny de 2012 at 02:04

    Reply

    Millor encara, si amb la següent ordre en tinc un fitxer de so perquè l’escoltaré sencer:
    $ text2wave -o fitxer.wav -eval ‘(language_catalan)’ fitxer.txt

Deixa un comentari

Your email address will not be published.