Avui ha estat alliberada Fedora 16 «Verne», la nova versió de la popular distribució, caracteritzada per posar a la nostra disposició les darreres versions de programari. El seu alliberament s’ha posposat dues setmanes respecte de la previsió inicial (en principi, estava previst per al 25 d’octubre). Ja és habitual que Fedora endarrereix la data de llançament de les seves versions definitives, i crec que ho fan amb bon criteri, si els seus responsables creien que en la data prevista la qualitat del resultat no hagués estat prou bona.
Fedora 16 ens porta de forma predeterminada la versió 3.2 de Gnome. Realment, és una de les distribucions on funciona millor aquest escriptori. Amb Fedora 16 també tindrem el nucli de Linux 3, i les darreres versions de la majoria de programes, com ara Firefox 7, Rhythmbox, Déjà Dup, entre molts altres.
Guia d’instaŀlació
A GNULinux.cat hem redactat una guia d’instaŀlació i ús de Fedora 16. Aquesta no us servirà només de guia per a poder realitzar la seva instaŀlació (que és molt senzilla), sinó que a més explica quins poden ser els nostres primers passos amb aquesta distribució, com configurar-la, com instaŀlar-hi programes, etc. Podeu accedir a la nostra Guia de Fedora des d’aquest enllaç:
Guia d’instal·lació del Fedora de GNULinux.cat »
La Guia de Fedora està dividida en aquestes tres parts:
- Instaŀlació de Fedora
- Com funciona Fedora i primeres configuracions
- Com instałlar programes a Fedora
Per últim, us recomano que passeu per la pàgina de característiques de Fedora i la pàgina de documentació de Fedora, on trobareu informació molt interessant, tant en format HTML com PDF.
9 comments
Skip to comment form
Moltes gràcies per l’anotació, la guia està excel·lent!
M’estava pensant d’instal·lar-la al meu portàtil, un Compaq de fa uns quatre anys. Creieu que el Gnome3 em funcionarà prou fluid?
Jo l’estic utilitzant en un ordinador força més antic. El meu té uns vuit anys (això sí, hi vaig fer una ampliació de memòria i ara hi tinc 1,5GB). Si el teu ordinador té més de 512MB, no hauria de tenir cap problema. Només pot ser que la gràfica no pugui mostrar l’entorn Gnome Shell, però jo ho provaria.
Doncs l’entorn del Shell funciona perfectament amb el Live CD! Perfecte! 🙂
Jo tinc Ubuntu amb Gnome Shell(però amb Ubuntu) a un netbook i funciona sense problemes.
Jo he observat un problema amb el GNOME-Shell a l’Ubuntu: de tant en tant se’m reinicia el shell. Per sort, això no és cap problema, siemplement és una espècie de flash momentani.
Per altra part, també he descobert que al gnome-shell de l’ubuntu li manquen algunes aplicacions base. Per la resta, tot bé.
Quines aplicacions són eixes?
Jo vaig tenir instal.lat el Gnome shell amb Fedora.
Ara vaig instal.lar l’Ubuntu11. 10 amb Gnome Shell i trobo una gran diferència: puc posar carpetes i documents a l’escriptori, cosa que amb Fedora no podia fer.
No sé si és només un efecte de instal.lar el Shell sobre Ubuntu amb Unity o és que el Shell ara ho permet
He provat la ISO de Fedora , i sembla que de nou té l’escriptori estàtic.
Us ha passat?
Trobo que no poder fer res a l’escriptori és molt poc pràctic; no m’agrada que m’organitzin l’ordinador.
D’altra banda el Shell tira molt bé sobre Ubuntu.
Pots posar carpetes i arxius a l’escriptori del Gnome 3 activant l’opció “Have file manager handle the desktop” des de l’apartat “Desktop” del Gnome Tweak Tool. També pots fer que es mostrin les icones d’Ordinador, Paperera, etc.
Genial!
Les guies d’instal·lació que teniu publicades són de gran ajuda.
Teniu previst publicar-ne algun dia una d’Arch? 😀