Per què utilitzar LaTeX?
A banda de l’aparença professional del resultat final, hi ha molts motius per a utilitzar LaTeX:
- * Funciona, és estable i multiplataforma
- * Permet l’edició d’expressions matemàtiques amb una elevada qualitat
- * Té una elevada qualitat en l’edició d’equacions
- * Permet redactar fàcilment documents estructurats
- * És fàcil construir noves macros i ordres
- * És gratuït!
Tot i això també té els seus inconvenients:
- * Requereix aprenentatge
- * No es veuen els resultats fins que es compila l’arxiu
7 comments
Skip to comment form
El LaTeX és un d’aquells programes que al principi trobes molt complicat, però que a la llarga et facilita molt la tasca d’escriure documents estructurats.
Quan ja hi portes un cert temps (no molt llarg) ja llegeixes les fórmules matemàtiques del fitxer “font” de LaTeX com les que es veuen posteriorment en el document PDF compilat! 🙂
Molt bon resum, breu però concís.
Tinc unes quantes raons més recopilades que quan tingui un momentent les escriuré aquí.
Salut!
Hola aliquota!
Estic interessada en aprendre a fer servir el LaTex, i els teus articles em seran molt útils.
Gràcies per dedicar-nos una estoneta!
Estic pendent de les següents publicacions.
L’auto-convenciment en termes de qualitat amb què tractes aquest programa no el comparteixo pas. Funciona i és pràctic quan descobreixes el pdflatex: un dels grans avantatges és la incrustació de gràfics vectorials… El latex només admet PostScript encapsulats, hi ha problemes amb inclusió d’imatges i les llibreries que se n’encarreguen es comporten de manera diferent entre latex, pdflatex, pdftex… Hi ha masses utilitats per a crear el mateix.
Deixa de ser estable quan hi ha un error en temps de compilació i el programa es penja davant dels nassos, escampant fitxers inútils al directori de treball.
Fàcil, construïr noves macros? Has fet mai una ullada a una classe? La report, per exemple? És per tornar-se boig el llenguatge que usa per a definir geomètricament i parametritzar la sortida. Jo programo en llenguatge interpretat i allò és una puntada de peu al cul.
Si bé és cert que aconsegueix resultats sòlids i jeràrquicament correctes, els inicis són molt durs, i allò del temps que hi guanyem és ben fals. És el que s’ha de pagar per usar una eina com aquesta.
Heu provat mai d’instal·lar una tipografia? Els fitxers de forma, els de relació entre caràcters, els de lligatura, estan separats. I per usar una TrueType cal crear fitxers de desicripció sinó el sistema no les reconeix.
Deixeu la prehistòria, que els programes WYSIWYG ja fa molts anys que existeixen, i no pas gràcies al *NIX.
Doncs a mi LaTex m’agrada molt i el trobo molt pràctic. Avui en dia existeixen molts programes gràfics com el kile i lyx entre d’altres, que faciliten molt l’aprenentatge i les tasques més corrents.
Salut!
I tant. El summum de l’absurd un programa gràfic per a un sistema no gràfic.