Ahir va sortir la versió 4.4 de KDE (amb nom clau “Caikaku”), un dels entorns d’escriptori més utilitzats de GNU/Linux, juntament amb GNOME. Aquesta versió és la que vindrà de forma predeterminada amb les noves versions de la majoria de distribucions que utilitzen KDE com a entorn predeterminat (Kubuntu, OpenSUSE, SimpleMepis, Chakra, etc.) i de forma opcional en la resta de distribucions.
L’entorn gràfic d’aquesta nova versió està molt treballat, com ja és habitual en KDE. En aquest aspecte, segurament el podríem catalogar com un dels millors entorns per a qualsevol sistema operatiu, sobretot gràcies al Plasma.
A més, l’entorn és molt estable (ja és així des de la versió 4.2). Cal saber que KDE no inclou només l’entorn d’escriptori, sinó també alguns dels programes que ja venen amb aquest, com per exemple el programa ofimàtic Koffice, tots els anomenats KDE games, l’explorador de fitxers Dolphin, l’excel·lent reproductor de so Amarok, el gravador de medis K3B i molts més.
A més, aquesta nova versió porta algunes novetats que realment trobo molt interessants:
- Plasma Netbook: Una alternativa al Plasma Desktop especialment dissenyat per a executar-se en Netbooks.
- Major integració amb les xarxes socials per mitjà de l’anomenat Social Desktop.
- Millores en la gestió de les finestres. Per exemple, es pot agrupar en una sola finestra diverses aplicacions diferents (per mitjà de pestanyes).
- S’ha integrat la cerca de fitxers (amb motor semàntic inclòs) en el Dolphin.
- Hi ha força novetats en les aplicacions pròpies de KDE, com Gwenview (que té una nova utilitat d’importació de fotografies), o KGet (que permet la descàrrega de diverses fonts).
- Cantor: Un nou programa, que serveix de interfície amb diversos programes científics i estadístics (R, SAGE i Maxima)
Podeu trobar una llista completa de les millores d’aquesta nova versió a l’anunci de llençament de KDE 4.4. En el mateix anunci de llençament, hi ha un parell de vídeos de demostració molt interessants.
Font: Gabuntu