A diferència d’altres setmanes, aquesta setmana sí que hem tingut algunes notícies interessants que no hem publicat:
- Per començar, s’ha publicat la primera alfa d’Ubuntu 9.10, Karmic Koala. Encara no hi ha grans canvis, queda molt camí per a la publicació de la versió final.
- A més, la trobada de desenvolupadors d’Ubuntu es farà a Barcelona del 25 al 29 de maig, al Palau de Congressos de Catalunya, on es parlarà de les principals línies de la nova versió.
- Més notícies relacionades amb la compra de Sun per part d’Oracle. Sembla que el creador original de MySQL vol iniciar un fork i per això s’ha encetat l’Open Database Alliance.
- S’ha publicat la segona beta d’Amarok 2.1 on una de les principals millores ha estat el rendiment. Es poden trobar repositoris per a Ubuntu i OpenSUSE.
- Canonical ha posat en període de proves el servei Ubuntu One, emmagatzematge en línia al qual podrem accedir des del nostre ordinador, exactament igual que el Dropbox (però per ara no és multiplataforma i només és per a Ubuntu).
- Per fi ja tenim Googe Earth 5 en versió definitiva per a GNU/Linux, instal·lable a totes les distribucions sense gaire problemes.
- Firefox 3.5 continua el seu lent desenvolupament i tot apunta que la primera versió a candidata final eixirà al juny.
Per acabar, un apunt sobre l’anunci que el president del Govern de l’Estat Espanyol va fer al darrer debat de l’Estat de la nació. Zapatero va prometre donar ordinadors a tots els xiquets de cinc anys a tot l’Estat. Moltes veus van alçar-se en contra d’aquesta mesura ja que aquests ordinadors vindrien amb Windows exclusivament.
Finalment s’han fet canvis en la proposta i SÍ INCLOURAN PROGRAMARI LLIURE. Fins i tot Richard Stallman va criticar durament la decissió inicial de Zapatero per vendre el futur d’Espanya a Microsoft. Leire Pajín anuncià despús-ahir que aquests ordinadors inclourien “codi obert” (tal qual) i cada autonomia podrà triar quin sistema operatiu s’instal·larà als portàtils.
4 comments
Skip to comment form
Bé, pels portàtils no patiu, que no hi ha diners i amb o sense programari lliure, no en tindrem!
Bona observació xD Pero és que a més, aqui a Catalunya, de tenir-ne, en tindrem amb finestres; o si no, recordeu l’acord que fa poc fa firmar la Generalitat amb microsoft.
Qui tingui els nens dominarà el futur… no crec que el senyor Gates deixi escapar aquesta oportunitat. Si fa falta regalarà les llicencies pels ordinadors escolars.
A la meva escola (concertada) usen GNU/Linux Ubuntu a tots els ordinadors. Ensenyen a tots els nens, des de ben petits, a usar Open Office (des d’editor de textos fins a bases de dades), modelatge en 3D (Blender i també un altre fet amb qt, diria) i a familiaritzar-se amb els sistemes gnu/linux (crear llançadores, accesos directes i coses d’aquestes).
S’ha implantat aquest any i tot i que alguns professors ho veuen amb mals ulls, els nens han après molt més ja que s’ha potenciat molt l’assignatura d’informàtica.