Ja fa temps que se’n parla de Jisko. Pàgines com Genbeta n’han anat seguint l’evolució, i a més podem comprovar com bloguistes com l’Enrique Dans també han volgut veure què tal era aquest servei de micro-blogging de codi obert creat per Rubén Díaz.
Com a petita (i molt breu) biografia de qui és el creador de Jisko, podem dir que era l’antic autor del blog 120% Linux, la vida del qual es va conèixer una mica més quan el diari El País va voler parlar-ne d’ell.
Fins aquí els orígens de Jisko. Anem a parlar de què aporta Jisko. Primer de tot cal destacar la localització, és a dir tenim diversos idiomes a triar a la web: castellà, català, gallec, portuguès, basc,… En principi es va establir que prioritàriament es completessin els idiomes de la Península Ibèrica. Així doncs poder tenir el servei de micro-blogging en català és una bona característica que pot diferenciar Jisko dels demés serveis de micro-blogging.
En l’apartat de personalització, trobem que podem triar entre diferents temes (que varien en els colors dels enllaços, de les “caixes” de les notes,…) i també la imatge de fons.
Al ser una comunitat no excessivament gran (malgrat que està en fase de beta pública), el contacte entre la majoria d’usuaris és força directe, per tant pots trobar-te parlant amb el propi administrador de Jisko varies vegades al dia. Aquest fet suposa que ràpidament sorgeixin idees noves a afegir, bugs a reparar,… Cal dir que el sistema per notificar bugs i per suggerir noves característiques a més de el sistema de traducció, és Launchpad.
Que se sàpiga només hi ha hagut dos “clons” amb el codi de Jisko. Un d’ells format per un grup d’usuaris grecs que va crear http://twitty.gr (malgrat que actualment sembla que no està actiu) i l’altre per un grup d’usuaris cristians que han creat http://gospelr.com.
Amb l’aparició d’identi.ca es va proposar fer compatible Jisko amb aquest altre servei de micro-blogging. De moment només es treballa amb una bona integració amb Twitter (que es porta bastant al dia), al ser encara aquest últim el lloc des d’on provenen la major part dels usuaris ja familiaritzats amb el tema de micro-blogging, però no s’ha descartat mirar de fer-ho també amb d’altres sistemes. La integració amb Twitter suposa que tenim a Jisko una pestanya per veure els missatges que ens arriben de Twitter, alhora que també ens apareixen entre les notes dels propis usuaris de Jisko. També podem enviar missatges des de Jisko a Twitter.
Fa temps que s’està parlant de noves característiques: grups, etiquetes,… i noves aplicacions per interactuar amb Jisko. Però de moment encara s’estan “polint”, però segons es diu no tardarem gaire en veure què donen de sí aquestes noves característiques i capacitats. De fet no fa gaire Hellotxt va incorporar Jisko en la llista de serveis a que donava suport.
Per últim podeu veure un vídeo que va fer miki, l’autor de soygik.com.
- Pàgina principal | Jisko.net (també disposa de domini SocialDNS: go://jisko)
- Wiki | JiskoWiki (o go://wiki.jisko)
- Blog | Jisko Blog (o go://blog.jisko)
2 comments
Sembla que el vídeo ja no està disponible… (o potser siga temporal)
Doncs el vídeo encara està penjat a Vimeo, amb la mateixa URL. Vaja, he canviat l'”embed” per un enllaç cap al vídeo a Vimeo.