El teu blog de Linux en català

Epiphany introdueix el mode d'aplicació

El Firefox i el Chrome ja fa temps que permeten «clavar/fixar» pestanyes per al de fer-les servir com si foren aplicacions. La cosa va més enllà, perquè ja fa anys Mozilla desenvolupava «Prism», que bàsicament volia permetre aplicacions web en finestres com si foren aplicacions d’escriptori. Chrome OS és també bàsicament això, tot i que potser d’una forma una mica diferent.

La idea principal amb el mode d’aplicació de l’Epiphany prové del fet que molts de nosaltres fem servir llocs web com si foren aplicacions: els obrim només obrir el navegador i els deixem oberts tota l’estona. Això ens porta a pensar que seria genial poder tindre aquestes aplicacions web com a «aplicacions reals». Això és el que fa el mode nou de l’Epiphany.

A més, la forma d’utilitzar aquest mode és realment senzilla: imagineu que esteu al Twitter i que voleu desar-ho com a aplicació. Anant al menú Fitxer podreu seleccionar Desa-ho com a aplicació web:

Opció per desar un web com a aplicació a l'Epiphany

Opció per desar un web com a aplicació a l'Epiphany

Amb això s’obrirà una finestra que ens demanarà el nom amb el qual volem desar l’aplicació. L’Epiphany s’ocupa de cercar alguna icona en alta resolució del web (tot i que indiquen que aquest apartat s’ha de millorar encara). En acceptar, se’ns informarà de la creació de l’aplicació.

Diàleg de creació de l'aplicació d'escriptori

Diàleg quan es crea l'aplicació

Si ara executem l’aplicació, la veurem integrada en la seua pròpia finestra:

Aplicació integrada a l'escriptori

Aplicació integrada a l'escriptori

Alguns apunts:

 • A la finestra d’aplicació no hi ha menús ni res més que la barra de títol
 • L’aplicació només actua al domini concret, si es fa clic a un enllaç, s’obrirà una nova instància del navegador
 • Les galetes de l’aplicació es desen en el moment en què es crea i per tant no cal tornar-se a identificar
 • Aquesta finestra s’executa com a procés independent

Sembla que aquesta característica s’afegirà a l’Epiphany del GNOME 3.2. L’única pega és que l’Epiphany no és dels programes que s’instal·len per defecte amb les distribucions, i caldrà instal·lar-lo. Però sembla que paga la pena, i la integració amb l’escriptori és molt bona.

L'aplicació al llançador

L'aplicació al llançador

L'aplicació al canviador d'aplicacions

3 comments

  • Jordi on 5 de setembre de 2011 at 20:30

  Reply

  Epiphany s’instaŀla per defecte amb Debian des de més de 3 versions.

  • Ferran on 6 de setembre de 2011 at 23:20

  Reply

  Epiphany m’agrada molt, el comparteixo amb Opera a Fedora 15 i es veu molt maco (Com la majoria de programes amb Gnome-shell) No m’agrada massa el sistema de pestanyes, però segur que millorarà. I amb aixo de les apps web ara epiphany guanyarà més usuaris!

   • Pau on 7 de setembre de 2011 at 06:26
   • Author

   Reply

   Ei Ferran! Molt bon bloc el teu!!! L’afegirem als enllaços interessants 🙂

Deixa un comentari

Your email address will not be published.