El teu blog de Linux en català

Linux 3.0 ja és aquí

Ja fa gairebé dos mesos que en Linus va decidir que la versió 2.6.39 seria la última de la branca 2.6.x, i així donaria pas a la primera versió 3.0. Doncs bé, el dijous passat es va publicar la primera versió estable del nou nucli.

Novetats? Cap fora de les normals, com ha dit en Linus. Aquest canvi de versió ha tingut lloc per l’alt nombre que s’estava assolint de versions 2.6, i per aprofitar la proximitat al vintè anniversari de la creació del nucli Linux. Tot i això, hi ha un parell de novetats:

  • S’ha millorat el suport per a drivers lliures com Nvidia (Nouveau) i Radeon.
  • S’ha solucionat molts errors i bugs, com és habitual.

Usuaris i usuàries de distribucions com Arch o Debian inestable ja poden tenir a l’abast aquest nou nucli. Per als altres, només cal esperar unes setmanes o pocs mesos.

Font | PCmag.com

    • lotiopep on 25 de juliol de 2011 at 13:41

    Reply

    Estic provant l’alpha d’ubuntu 11.10 des de fa un parell de setmanes i el nucli ja venia sent de la branca 3.x. De fet, la darrera actualització penso que portava ja el 3.0.5 (ho dic de memòria).
    Voldria comentar que l’acceleració gràfica és molt pobre amb aquest nucli al meu portàtil (es mooooooooolt vell i porta una integrada). En una altra partició tinc l’ubuntu 10,04 (des d’on escric ara) i l’acceleració és molt bona. La veritat és que no ho entenc perquè suposo que el driver de la gràfica ve al nucli i si en una versió anterior funciiona bé…

      • Daniel on 25 de juliol de 2011 at 13:43
      • Author

      Reply

      Les millores són per a Nvidia i Radeon, que són targetes generalment noves i bastant potents 🙂 Però suposo que hi ha algun bug que fa que no funcioni del tot bé amb el teu maquinari.

      I respecte a la 3.0.5, no voldràs dir 3.0-rc5?

      [Edit]
      En efecte, fa dues setmanes la versió 3.0 encara no havia sortit. L’alpha d’ubuntu feia servir les versions experimentals o «release candidate», anomenades 3.0-rcX 🙂
      http://git.kernel.org/?p=linux/kernel/git/torvalds/linux-2.6.git;a=summary

        • lotiopep on 25 de juliol de 2011 at 17:15

        Reply

        Doncs acabo d’entrar a l’oneiric i en fer un “uname -r” em surt “3.0.0-6-generic” (???)

          • Daniel on 28 de juliol de 2011 at 15:31
          • Author

          Reply

          Clar home, perquè l’oneiric està en fase alpha i gran part del que té no és en versió estable. Quan diu 3.0.0-6 vol dir 3.0-rc6, ja que la següent numeració estable seria 3.0.1 o 3.1.0, però no 3.0.0-X.

          De tota manera, ja fa temps que no faig servir l’Ubuntu i em perdo amb la seva numeració dels paquets 🙂

    • oriolsbd on 25 de juliol de 2011 at 13:54

    Reply

Deixa un comentari

Your email address will not be published.