El teu blog de Linux en català

MoonOS 3 Makara

La setmana passada va ser alliberada la versió 3 de MoonOS (Makara). MoonOS és una distribució basada en Ubuntu, però que utilitza l’entorn d’escriptori Enlightment.Logo de MoonOSMoonOS és una distribució molt interessant, en part degut precisament a la utilització d’Enlightment. Aquest és un entorn molt lleuger, que s’executa perfectament amb ordinadors de baixes prestacions o una mica antics. Pot executar-se perfectament en ordinadors amb 128 Mb de RAM. Tot i ser un entorn lleuger, l’aspecte d’aquesta distribució està molt cuidat, i té un dels entorns més interessants que he vist (tot i que això és una apreciació molt personal).

Entorn de MoonOS

Entorn de MoonOS

Com he comentat abans, MoonOS està basada en Ubuntu. Realment, utilitza els repositoris oficials d’Ubuntu, afegint-li uns de propis (per a eines d’administració desenvolupades per l’equip MoonOS) i alguns repositoris de tercers, com Medibuntu i els PPA d’OpenOffice. MoonOS ja porta de forma predeterminada alguns programes que no venen de forma predeterminada amb Ubuntu, com ara el plugin de Flash, Java i alguns códecs privatius.

Podeu descarregar-vos el MoonOS des de la seva pàgina de descàrrega. Teniu disponible aquesta distribució en la seva edició Main Edition (amb Enlightment) o amb la LXDE Edition (on l’entorn d’escriptori és LXDE). La versió 3 de MoonOS de moment només està disponible en edició Main, i de tota manera us recomano aquesta edició perquè l’entorn Enlightment realment és molt interessant. A Desktop Linux Reviews hi ha un article molt interessant sobre MoonOS que recomano a qui li pugui interessar aquesta distribució.

Per a veure el funcionament d’aquesta distribució, he gravat aquest vídeo. He instal·lat el MoonOS en una màquina virtual a la qual només he assignat 128Mb de memòria RAM i 16Mb a la targeta de vídeo per poder veure el seu rendiment en aquests entorns.

Font: Viva Linux!

3 comments

    • thor9216 on 14 de setembre de 2009 at 16:29

    Reply

    Estic provant-lo en un live cd en un pc que fins ara tenia debian+lxde i la veritat es que es comporta molt fluidament. A mes que nomes iniciar tens un sistema molt usable, no t’has de preocupar ni del plugin del flash i amb les ventages del programari mes actualitzat amb els repositoris d’ubuntu. Segurament m’ho canvie, gracies per l’info ^^

    • oriolsbd on 14 de setembre de 2009 at 16:40

    Reply

    Estic d’acord, el seu funcionament és excel·lent (com a mínim, amb les primeres proves que he fet). Jo també m’ho estic plantejant per al meu Netbook. 🙂

    • Joan on 15 de setembre de 2009 at 14:01

    Reply

    Quina bona pinta! Jo em poso nerviós entre tant on triar XD.

    Visca Sangtraït!! 😀

Deixa un comentari

Your email address will not be published.