El teu blog de Linux en català

Recull 18/12/2010 – llei Sinde i la importància de la cultura lliure

La propera setmana s’aprovarà la llei Sinde. Té molts punts conflictius, un dels més destacables és tractar de guanyar la batalla perduda contra el tancament de webs als tribunals saltant-se precisament això: els tribunals. La llei contempla la creació d’un òrgan públic que vetllarà per la nostra seguretat (i la seguretat dels «Grans Grups de Comunicació»).

Al bloc de l’Antonio Delgado es fa una anàlisi en castellà d’aquesta llei, sobretot ara que podem veure més enllà gràcies a Wikileaks. Wikileaks no fa més que confirmar les sospites que tots teníem: que els grans grups de comunicació són qui realment teixeixen moltes lleis i són molt més presents que no ens pensem.

Heus aquí la importància de la cultura lliure. La cultura que ens permet poder evitar lleis Sinde i lluita contra un món on el desenvolupament està frenat per patents. Això últim no vull deixar-ho com a una frase bonica, hi posaré un exemple:

Quan estudiava l’assignatura de fonts d’energia alternatives a la UPC, els professors ens indicaven que les seues investigacins en aquesta matèria estaven aturades perquè cada cop que avançaven una mica es trobaven amb una patent que els obligava a tornar enrere i replantejar el problema. Els amos d’aquesta patent s’havien assegurat que ningú no passarà per allà, amb la qual cosa, tot quedava en un estat congelat on no hi havia cap avenç fins que la companyia que tenia la patent decidia anar més endavant (cosa que no canviava el fet que per allà altra gent no podria investigar).

Aquest és un dels milions d’exemples dels quals podríem parlar. El nostre món és un món de patents. Els principis de la cultura lliure poden canviar-lo, però això també comporta una canvi en tots nosaltres que no tots sabem si estem disposats a fer. GNU/Linux és una prova de l’èxit d’aquesta filosofia, la Wikipèdia també ho és. Però s’ha d’anar molt més enllà.

1 comment

    • Roger on 18 de desembre de 2010 at 11:34

    Reply

    Ei Pau,
    Jo no he vist que Fedora farà servir Unity per defecte… més aviat entenc que un desenvolupador esta pensant fer compatible (opcional) Unity amb Fedora, però que encara no sap si ho aconseguirà.

    En cap cas no sembla que això sigui ni tan sols una cosa segura…

    El video de l’Stallman es incorregible…

Deixa un comentari

Your email address will not be published.