El teu blog de Linux en català

Linux Mint 9 "Isadora"

Avui s’ha alliberat una nova versió de Linux Mint, una distribució basada en Ubuntu, de gran facilitat d’ús, i que porta instal·lats de forma predeterminada alguns paquets que no venen directament amb Ubuntu, com ara alguns códecs de vídeo i de so. Per aquest motiu, hi ha molta gent que prefereix aquesta distribució en comptes d’Ubuntu. Linux Mint 9, amb nom clau Isadora, està basat en Ubuntu 10.04.

Pantalla de Linux Mint 9 (Isadora)

Pantalla de Linux Mint 9 (Isadora)

Linux Mint porta una sèrie d’eines de configuració i administració destinades a simplificar aquestes tasques per a usuaris no avançats. Podeu veure la llista de novetats que porta aquesta versió a la pàgina de noves característiques. Apart de les novetats que porta pel fet de basar-se en Ubuntu 10.04, també cal destacar aquestes:

  • Porta un gestor de programari completament nou. Una característica molt interessant d’aquest gestor és que, per a cada programa, podem llegir les impressions d’altra gent que ja el té instal·lat.
  • Nova eina de còpies de seguretat, que permet desar tant fitxers com seleccions de Software. Aquesta darrera característica també té molt bona pinta. Aquesta eina permet tant Backups incrementals com amb compressió.
  • Millores en el menú, on els elements són editables directament amb el botó dret, pot gestionar transparències, i algunes altres millores.
  • S’ha refet l’eina que permet gestionar l’escriptori, i a més ara té noves opcions.
  • Altres millores del sistema, algunes importades d’Ubuntu, com “mint4win”, un instal·lador de Linux Mint des de Windows molt semblant al Wubi, i l’Usb-creator.

Per a instal·lar aquesta distribució, l’equip de Linux Mint ens permet descarregar-nos dues versions diferents:

  • Live CD (antigament anomenada Main edition). Es tracta del LiveCD d’instal·lació principal de la distribució.
  • Live DVD (antigament, Universal edition). És un DVD que conté tots els paquets de llengua (encara que al Live CD no vinguin directament, posteriorment es poden instal·lar).

Font: Gabuntu

1 comment

    • Pauet on 1 de juliol de 2010 at 17:56

    Reply

    Fa unes setmanes que estic provant aquesta distribució i n’estic força satisfet, de fet jo ja feia servir fins ara Linux Mint 5 derivada del Ubuntu 8.04.
    Una cosa que no es comenta gaire de Linux Mint i que a mi en particular m’agrada és que en algunes coses és una mica més conservadora en els canvis que l’Ubuntu, així per exemple la combinació de tecles per reiniciar l’entorn gràfic ve activada i es conserva el boto apagar al menú sistema de la barra de menús (no faix servir el Mint Menú). També el sistema d’actualització permet ser mes conservador amb la forma d’actualitzar.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.