El teu blog de Linux en català

Shotwell, un gestor de fotografies genial (picasa, facebook, flickr)

No sé si a vosaltres us passa el mateix, però l’F-Spot és un gestor de fotografies que no em convenç gens ni mica: no m’agrada l’organització de les seccions, té uns quants bugs sense solucionar i… no sé, bàsicament no em convenç. Shotwell està programat amb Vala, una pseudo-alternativa a Mono (pels puritans).

Farà cosa d’una setmana vaig llegir un article a WebUpd8 que parlava de Shotwell, un gestor de fotografies senzill però potent que entre d’altres característiques permet pujar les nostres fotografies de forma senzilla i ràpida al Facebook, Flickr o Picasa. El que més m’agrada d’aquest programa és que funciona ràpid i té les quatre eines bàsiques que com a usuari necessite. Ací teniu una captura:

Finestra principal del Shotwell

Instal·lació

Existeixen paquets precompilats per Ubuntu i Fedora (a Fedora el teniu als repositoris, tot i que es recomana compilar des de les fonts, ja que la versió dels repositoris és una mica antiga). També existeix una versió per a Windows en estat alfa (no permet la importació des de càmeres o penjar fitxers als diferents serveis web). Per a Ubuntu, afegiu el següent ppa:

sudo add-apt-repository ppa:yorba/ppa

sudo apt-get update && sudo apt-get install shotwell

Potser us interessa llegir una miqueta sobre Vala. He trobat un article interessant que parla sobre Vala com a alternativa a Mono.

    • Carles on 12 de març de 2010 at 16:59

    Reply

    Jo fa un temps que l’utilitzo i em va molt bé, no té res a envejar a cap aplicació similar. Bé, si només l’utilitzes per fer coses simples com jo 😛

    • viktor on 13 de març de 2010 at 00:45

    Reply

    No havia sentit a parlar mai de F-Spot, i encara menys d’aquest Shotwell.

    Us recomano que proveu el DigiKam. (clar que té una K al nom, però com en tot l’article no parleu de cap entorn d’escriptori…)

    • Pau on 13 de març de 2010 at 08:58

    Reply

    Hola Viktor,

    Doncs fixa-t’hi la curiositat, tenia pensat parlar del digikam al principi de l’article. No ho vaig fer pel fet mateix que al estar fet amb qt, requereix massa dependències al meu escriptori gnome.

    Això no vol dir que no en parle del digikam un altre dia…

    • viktor on 13 de març de 2010 at 10:28

    Reply

    Si t’hi fixes, enlloc de l’article menciones Gnome. Potser la gent que et conegui ja ho pugui pressuposar, però els que venim de la tafanera no ho sabem. I sona estrany que en un web que es presenta com un bloc d’actualitat sobre programari lliure, en parlar de gestors de fotografies ni tan sols no es mencioni el DigiKam.

    • Pau on 13 de març de 2010 at 14:30

    Reply

    Iep Viktor, no filis tan prim!. No tan sols no he parlat del digikam, sinó que no he parlat de cap altre dels «milers» que hi ha per a GNU/Linux. He mencionat l’f-spot perquè al meu parer és un dels més coneguts -per culpa d’ubuntu, clar està-, però tan se val si esborre aquesta referència. L’article és sobre shotwell… i en altres casos parlaré d’altres gestors d’imatges.

    Encara que normalment tracte de no centrar-me massa en ubuntu o gnome, molts cops és complicat, sobretot perquè jo faig servir aquesta distribució i escriptori. Però això no vol dir que no parle de tant en tant d’altres distribucions o d’altres entorns d’escriptori. Si ben és cert que quan és de gnome m’oblide molts cops de comentar-ho, no així en el cas d’ubuntu.

    Salut,

    Pau

    • Lluís on 14 de març de 2010 at 20:02

    Reply

    Bon dia!
    No és per polemitzar, però és cert que trobo que el Digikam és molt ben fet, potent i ràpid (tinc unes 13000 fotos, meves, eh, no de porno; i engega automàticament, proveu això amb l’f-spot).

    Abans em preocupava per dependències dels diferents escriptoris, però ara ja passo, amb les capacitats dels discos i potència dels ordinadors. És clar, si tens un ordinador “limitat”, tot canvia, però si no crec que paga la pena d’assajar-ho.

    Sóc usuari de Kde, però també faig servir programes gtk/gnome si em semblen nillors.

    Salut!

    • Pau on 15 de març de 2010 at 00:15

    Reply

    Cap polèmica, Lluís 🙂

    Miraré de fer algun article parlant del digikam…

Deixa un comentari

Your email address will not be published.