El teu blog de Linux en català

Lucid Lynx, nom clau d'Ubuntu 10.04

Tot i que encara estem en la sisena Alpha d’Ubuntu 9.10 (Karmic Koala), ja s’ha anunciat el nom en clau de la propera versió d’Ubuntu, la 10.04, que ha de ser alliberada l’abril del 2010. En aquest cas, serà “Lucid Lynx”. En principi, ha de ser una versió LTS (Long Term Support), amb suport oficial durant tres anys, però a l’abril Mark Shuttleworth va apuntar la possibilitat d’endarrerir aquesta versió LTS a la 10.10, per tal de coordinar-ho millor amb la propera versió de Debian, que precisament ha de sortir a octubre del 2010.

Tant la numeració com el nom clau de cada versió d’Ubuntu té la seva raó de ser. La numeració, com sabreu, té dues parts. Per exemple, la versió actual és la “9.04”, i la que s’alliberarà a l’octubre és la “9.10”. La primera part de la numeració indica l’any en què es publica la versió, i la segona indica el mes de la versió. Ubuntu allibera dues versions a l’any, una cada sis mesos. Per això els alliberaments sempre es realitzen en abril i octubre, i la segona part de la numeració és “04” o “10”. Només es va fer una excepció amb la versió “Dapper Drake”. Aquesta havia de ser la 6.04, i havia de ser una LTS. Quan havia d’alliberar-se aquesta versió, es va veure que distava força de ser prou estable per a una versió LTS, i es va endarrerir dos mesos el seu llençament. Per això és la versió 6.06 (es va alliberar al juny).

Quant als noms clau, sempre contenen un adjectiu i un nom d’animal, tots dos començant per la mateixa lletra. Durant les primeres versions, volien utilitzar sempre noms d’animals que acabessin amb “hog”, i per això les dues primeres versions són “Warty Warthog” (4.10) i “Hoary Hedgehog” (5.04). Per la tercera versió (5.10) d’Ubuntu tenien previst el nom “Grumpy Groundhog”, però “Grumpy” no els acabava de sonar bé i, fent cas a la comunitat, van acabar-li posant “Breezy Badger” (també agradava molt “Bendy Badger”). Suposo que també hi devia tenir a veure el fet que els noms d’animals acabats en “hog” s’acaben ràpid.

A partir de la quarta versió d’Ubuntu (6.06) es va prendre el criteri actual. Per a les noves versions, es va seguint l’ordre alfabètic per als noms codi de les versions, començant per la “D”, tot i que les tres primeres no van seguir aquest criteri. Fins aquesta 10.04, els noms de versions que hi ha hagut són les següents:

Adjectiu Animal Versió
Warty Warhog 4.10
Hoary Hedgehog 5.04
Breezy Badger 5.10
Dapper Drake 6.06
Edgy Eft 6.10
Feisty Fawn 7.04
Gutsy Gibbon 7.10
Hardy Heron 8.04
Intrepid Ibex 8.10
Jaunty Jackalope 9.04
Karmic Koala 9.10
Lucid Lynx 10.04

I què passarà amb les properes versions? En principi, la 10.10 ha de tenir la “M” com a lletra inicial del nom codi. Ja hi ha força propostes (fins i tot hi ha propostes per a versions posteriors). Personalment, com a adjectiu m’agrada “Mighty”.

També s’ha apuntat la possibilitat que, per la versió 10.10, si es confirma el fet que es coordinin les versions LTS d’Ubuntu amb les de Debian, es coordinin també els noms de les versions. Una proposta és fer que tots dos comparteixin l’adjectiu, però que tinguin un nom diferent d’animal. En aquest cas, es podria trencar l’ordre alfabètic actual per facilitar aquesta coordinació també de noms amb Debian. No tinc molt clar si aquesta possibilitat té molt suport dins de la comunitat Ubuntu, o fins i tot en el propi Canonical, però no ho trobo massa adient. Crec que és molt bo per a Ubuntu, Debian i segurament per a tota la comunitat de GNU/Linux que les seves distribucions trobin espais d’entesa, i es coordinin tan com puguin, però també crec que cada distribució ha de seguir la seva idiosincràcia (tot i que Debian i Ubuntu tenen lligams evidents, cadascuna té la seva pròpia filosofia de treball), i això, en part, passa per seguir els seus propis criteris a l’hora de decidir els noms de versió.

Què en penseu? Us agrada “Lucid Lynx”? Quin nom proposaríeu per a la versió 10.10? Què opineu sobre la possibilitat de coordinar també els noms entre Debian i Ubuntu?

Font: Web Upd8

Font: Wiki d’Ubuntu

3 comments

    • xavi on 20 de setembre de 2009 at 15:51

    Reply

    Claríssimament, la 10.10 ha de dir-se Mighty Mandrill. Espero que no hi hagi cap dubte i m’ofendria si algú digués el contrari.

    Per altra banda, estic impacient per Lucid Lynx! Les LTS acostumen a ser les més robustes, tot i que ara, amb Jaunty, estic molt satisfet. Tot i així millor esperar-se uns dies abans d’actualitzar després de cada alliberament, per a que es poleixin errors.

    Per cert, algú sap si Karmic Koala inclourà ja el Firefox 3.5 com a predeterminat?

    • txeik on 20 de setembre de 2009 at 15:52

    Reply

    M’agrada Mighty i com a poderós el mamut.
    Mighty Mammoth

    Salut

    • oriolsbd on 21 de setembre de 2009 at 12:17

    Reply

    A mi, lo del “Mandril” no m’acaba de sonar bé, però el teu raonament (“m’ofendria si algú digués el contrari”) m’ha acabat de convèncer. 🙂

    Per cert, el Mark Shuttleworth va gravar en un vídeo l’anunci d’aquest nom, i el va pujar al Youtube:

    Salut!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.