El teu blog de Linux en català

Recull – 11/4/2009

Dissabte de vacances… I sembla que ja tot va tornant a la normalitat: amb el pis ja muntat només queda tornar a les tasques d’abans i tirar endavant. Són les 6.29h de dissabte i als carrers de Barna plou, encara és fosc…

  • Segons un informe d’IDC, GNU/Linux va arribar estar instal·lat al 24% dels ultra-portàtils venuts durant 2008. Segons un altre informe de Microsoft del mes de febrer, el sistema Windows XP va ser al 96% de les vendes d’ultraportàtils. Sembla clar, segons les tendències, que Windows està menjant el poc terreny que ocupava el GNU/Linux. Parlant d’experiència personal, ja fa temps que no veig ultra-portàtils amb GNU/Linux a les respectives seccions dels departaments d’informàtica de les diferents botigues que visite.
  • Llegint TuxJuegos he descobert un joc de simulació de motos anomenat MX Simulator que té com a punt fort el comportament de les físiques. A diferència de la majoria de jocs d’aquest tipus, dóna la sensació d’estar a sobre d’autèntica motocicleta de cross a l’hora d’accelerar, frenar, embragatge i canvi de marxa. Per desgràcia no és un joc lliure ni gratuït, però podem provar una demo o veure un vídeo i gaudir una mica d’ell.
  • Aquesta setmana s’ha publicat el VirtualBox 2.2. No he pogut tindre la traducció a punt per diverses raons, tractaré d’acabar-la avui i demà o despús-demà escriuré un apunt explicant com afegir-la (només cal copiar dos fitxers). Tot i que ja en parlarem de les noves característiques, sembla que la que més ha cridat l’atenció és el suport completament millorat per a l’acceleració 3D a dins de les màquines client.
  • Una altra publicació interessant de la setmana ha estat la primera candidata a versió final del KOffice 2.0. Mirant els canvis que s’han fet, ens podem adonar que el 90% han estat correccions d’errors i alguna reestructuració dels menús, així com l’eliminació d’alguns elements dels mateixos. Els desenvolupadors indiquen que encara no s’ha de fer servir per substituir OpenOffice.org o el KOffice 1.6, sinó que volen acabar de polir KOffice 2.0 per a la versió final.
  • He estat donant una ullada al wiki del GNOME i sembla que ja estan clares les publicacions de la versió 2.28 i la 2.30, que serà la finalment la 3.0. Les dades de publicació seran el 23 de setembre d’aquest any i el 31 de març de 2010 respectivament. Cal recordar que els desenvolupadors del GNOME ja van indicar que la versió 3.0 no suposaria el canvi radical que va suposar el cas de KDE 4.0 respecte a KDE 3.x.
  • Per acabar (els trons que sonen ara, que són les 7.19h ja m’indiquen que he d’anar acabant), una distribució nova anomenada xPUD que s’inicia només en 10 segons. El sistema que arranca és molt bàsic: un navegador, un reproductor multimèdia i poc més. Només ocupa 48Mb i té una interfície agradable i molt senzilleta. Proveu-la!

1 comment

    • KuBe on 13 d'abril de 2009 at 21:13

    Reply

    El problema es que microsoft està regalant les llicències de windows xp per a ultraportàtils, casi sembla que només ho facin per fotre.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.