El teu blog de Linux en català

Mozilla obliga a Ubuntu a mostrar la seua llicència

Ahir vaig llegir un article sobre Firefox i la seua llicència al bloc d’en Vicent Cubells, però no vaig assabentar-me ben bé quina era la raó. Avui, després d’haver vist la notícia a Slashdot, ja em queda més clar.

Pel que diu Shuttleworth, Mozilla els ha dit que si volen anomenar el navegador “Firefox”, han de posar la seua llicència la primera vegada que s’inicie als sistemes Ubuntu. Si no ho fan, el navegador web d’Ubuntu no podrà anomenar-se “Firefox”.

Sens dubte és una notícia molt curiosa, sembla que, a pesar de tot, Firefox no és completament lliure. I aquesta és la raó per la qual Debian ja va crear fa molt de temps Iceweasel. La marca Firefox s’està fent molt famosa, i sembla que això els està fent exigir allò que volen als qui el fan servir.

Les diferències bàsiques respecte a Firefox són tres (extret de la viquipèdia):

  • Substitueix el treball gràfic propietari per treball d’art lliure
  • Supressió del sistema d’informe d’errades Talkback (degut a la seua llicència no lliure del “binary only distribution” — únicament distribució de binaris)
  • Us d’un servei de cerca de connectors que ofereix únicament alternatives lliures

Amb això, i l’eixida de Google Chrome, Mozilla no està ajudant molt a que continue la seua pujada continuada. Per altra part, i prenent una miqueta consciència del problema, crec que ha arribat el moment de canviar a l’Iceweasel. Algú sap com instal·lar-lo a Fedora, Ubuntu o OpenSUSE?, perquè la pàgina sembla una mica… com hackejada (és molt molt curiosa la imatge que presenta la web i el fet que no hi haja enllaços directes de descàrrega).

[Actualització] Hi ha una altra alternativa anomenada Icecat i es pot descarregar des d’ací.

    • Elliot on 15 de setembre de 2008 at 12:26

    Reply

    Moviment curiós, i tant. Jo tampoc ho vaig entendre al llegir la nota d’en Vicent Cubells. S’haurà de provar això de l’Icecat a veure que tal funciona.

    gràcies per la info

    • Ferran on 15 de setembre de 2008 at 12:41

    Reply

    Icecat no és el mateix que Iceweassel.
    Icecat és un projecte propi de GNU, a la seva pàgina diuen que no tenen res a veure amb Iceweassel que de moment nomès és el navegador que s’inclou a Debian.
    Em preocupen molt aquesta atomització la qual nomès beneficia Apple i Microsoft.
    Jo estic esperant amb candeletes el nou epiphany amb motor KHTML.

    • Dimas on 15 de setembre de 2008 at 13:01

    Reply

    Doncs no estic d’acord. Primera, que aquest Ubuntu vs Firefox ja fa temps que dura i se’n parla, no és res nou.

    Segona, que és normal que es vulgui protegir la marca Firefox, i això no té res a veure amb si és open source o no. Jo no puc modificar el Firefox per introduïr-hi un backdoor i distribuïr-lo sota el mateix nom. Així que em sembla correcte el moviment de Mozilla, es protegeixen les espatlles per si l’equip d’Ubuntu provoca cap bug al navegador.

    • Aljullu on 15 de setembre de 2008 at 13:24

    Reply

    Estic d’acord amb en Dimas. El Firefox és i serà programari lliure, això no vol dir que la marca Firefox estigui registrada i el logotip també.

    Igual passa amb la Viquipèdia i ningú es queixa.

    I és lògic que si l’Ubuntu inclou el Firefox, també n’ha d’incloure una còpia de la llicència.

    • Pau on 15 de setembre de 2008 at 15:32

    Reply

    Però… per què obliguen Ubuntu a mostrar la llicència de Firefox o en cas contrari no poden fer servir la marca?. Això és bàsicament el punt que no entenc per part de Mozilla.

    Voler protegir la marca (cosa amb la qual estic d’acord) no hauria de tindre relació amb el fet d’haver de mostrar la llicència si és programari lliure. I si la té, m’agradaria saber exactament quina és (a vore si puc assabentar-me).

    salut!

    • Aljullu on 15 de setembre de 2008 at 19:22

    Reply

    Però si fas una instal·lació neta del Firefox a qualsevol sistema operatiu, et mostra la llicència. Jo tampoc entenc el perquè, però realment és tan molest?

    Pensem que la marca Firefox voluntària o involuntàriament atreu usuaris cap a GNU/Linux. És més, jo vaig conèixer tot el programari lliure gràcies a un bàner del Firefox.

    • Pau on 15 de setembre de 2008 at 20:46

    Reply

    No és el fet que mostre la llicència o no. És el fet que Mozilla li ha dit a Shuttleworth:

    “O mostres la llicència quan s’inicie per primera vegada el Firefox, o no et deixem fer servir eixe nom”.

    Això és el que sembla que no ha caigut molt bé.

    • Aljullu on 15 de setembre de 2008 at 21:28

    Reply

    Però és que estan distrubuïnt una còpia del Firefox amb tot igual (inclosos nom i logotip) amb l’única diferència és que eliminen que es mostri aquesta llicència.

    No n’estic segur, però em sembla que cada cop que crees un perfil en qualsevol sistema operatiu amb el Firefox i l’obres per primer cop, has d’acceptar la llicència. No trobo bé que Ubuntu modifiqui això sense més ni més; tot i que realment preferiria evitar que es mostrés la llicència.

    • Pau on 16 de setembre de 2008 at 01:30

    Reply

    Per descomptat, Ubuntu respecta allò que vulga fer Mozilla amb les seues marques.

    Tot i així, Firefox és programari lliure i fer un fork és “senzill”. Per tant, si no els agrada, que canvien com ja ho han fet els de l’fsf o els de debian. No hi ha més històries.

    El problema és que tindre una marca com Firefox o OpenOffice.org a un sistema GNU/Linux, doncs sempre dóna una miqueta d’estatus…

    • Aljullu on 16 de setembre de 2008 at 21:12

    Reply

    Pau exacte, tu ho has dit, el dilema és aquest: seguir amb la marca Firefox i mostrar la llicència o perdre la marca i saltar-se això de la llicència.

    Com ja he dit, crec que la feina de l’Ubuntu no és tant aconseguir un sistema operatiu lliure sinó més aviat apropar GNU/Linux als novells, i per això és millor seguir amb “Firefox”.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.