El teu blog de Linux en català

Es presenta Wikia Search, un cercador lliure i diferent

Actualització: l’enllaç d’accés al cercador estava equivocat. Ja està arreglat.

search-wikia.png

(Feu clic a les imatges per veure-les més grans)

Avui s’estrena la primera versió pública (encara en estat de desenvolupament, no en una versió final) del cercador d’internet Wikia Search, una alternativa lliure a Google. No intentarem mantenir l’atenció fins al final d’aquest escrit, sinó que desvetllarem ara mateix la cirereta del pastís: aquest cercador proveeix informació fins i tot abans de visitar la pàgina cercada. Com? Aclarim-ho tot seguit. Quantes persones cerquen informació a diari a Internet? Quantes deuen haver cercat abans que nosaltres precisament allò que tant d’esforç ens està costant trobar? D’entre aquests: quants ho hauran trobat finalment?

Wikia Search està gestionat per l’empresa Wikia, de Jimmy Wales, cofundador de la Wikipedia. Aquí està la clau de la qüestió: aquest cercador pretén recollir el millor de la creació d’informació en col·laboració al més puc estil Viquipèdia amb el millor dels cercadors d’internet. Un exemple serà potser més esclaridor. Imaginem-nos per un moment que no sabem el que vol dir la paraula “Google” i la cerquem a Search Wikia per informar-nos-en. el primer resultat, com no, és:

Google
http://google.com/ – Cached

Perfecte. El cercador funciona, al menys per a la cadena de text cercada. Però és que just abans d’aquest primer resultat hi ha un quadre ressaltat en què s’hi pot llegir el següent:

Mini Article About “Google”
Edit
Google is a company developing Internet products, like a search engine (search.google.com, currently the most popular one) or an advertising platform (adwords.google.com).
Expand – History – Full Article

Els lectors més habituats al funcionament de la Wikipedia ja n’hauran tret l’aigua clara: es tracta d’un quadre d’informació, amb un funcionament intern molt semblant al de la Wikipedia, que, amb sort, algú haurà escrit abans que nosaltres arribéssim per a la cadena de text cercada, de forma que per a les cerques més comuns amb Wikia Search tindrem informació simple en un cop d’ull abans fins i tot de localitzar entre els resultats aquell que ens interessa. Anomenen a aquests quadres MiniArticles

Seguim analitzant la pàgina de resultats: tal com havia promès la gent de Wikia, el cercador té en compte la opinió de l’usuari. Es pot votar la qualitat d’un resultat concret de la pàgina de resultats mitjançant un gràfic de 5 estrelles que acompanya la URL del resultat i en què es pot triar la qualificació. Les votacions es tindran en consideració com una variable més a l’hora de classificar els resultats. No és l’únic lloc on podem expressar-nos: hi ha ben visible un enllaç a una pàgina de discussió dels resultats per a la cadena de text que hem cercat, que a més de donar pistes als desenvolupadors de com millorar el cercador, pot servir per orientar les persones que en el futur facin la mateixa cerca. De nou es nota la inspiració en el projecte Wikipedia: el que acabem de comentar és anàleg a les pàgines de discussió que tenen tots els articles de l’enciclopèdia lliure.

Encara hi ha una cosa més: al costat de cada resultat hi ha un número que representa la puntuació de la pàgina, una cosa semblat (amb algunes diferències) al PageRank al Google: en definitiva, un número que qualifica la importància de la pàgina. Les diferències més notables són que l’algorisme de Wikia Search és public i que aquest número que acompanya un resultat en concret està enllaçat amb una pàgina que explica detalladament com s’ha calculat la puntuació. Podeu veure a mode d’exemple l’explicació de la puntuació per al resultat somgnu.cat. Potser és d’utilitat per als experts de posicionament en cercadors, però com que no ho sembla pas per als usuaris finals, l’enllaç serà retirat en els propers dies. No obstant, avui que s’estrena sí que hi és, i ens pot servir per fer-nos una idea del funcionament intern del cercador.

Si una cosa se sap gràcies a l’exemple de la Wikipèdia és que tenir una comunitat d’usuaris darrera un projecte d’aquestes característiques és essencial, i per aconseguir-ho val més que el programari fomenti les relacions socials dins els projecte. A Wikia Search, cada usuari es pot fer un perfil on altres usuaris poden deixar-hi comentaris i on hi ha la informació que cadascú vulgui incloure: una opció anomenada “Privadesa” garanteix que cadascú mostra només allò que vol i a qui vol mostrar-ho. Aquest perfil es pot associar a determinades cadenes de cerca. Per exemple, les persones que escrivim a SomGNU i els lectors habituals podríem associar-nos als resultats per a la cadena de text “SomGNU”, de forma que quan algú introdueixi aquesta cadena al cercador li apareixeria com a relacionat un enllaç al nostre perfil. És una útil característica de Wikia Search que pot servir als usuaris per saber a qui adreçar-se per informar-se sobre un tema concret. Determinades cadenes de text també s’associen a perfils concrets si els interessos d’un usuari registrat de Wikia Search coincideixen amb la cadena de text cercada, per a la qual cosa, és clar, cal que l’usuari abans hagi decidit introduir-los en el camp adequat a tal efecte en l’editor del seu perfil.

Per adornar-ho tot plegat els usuaris registrats de Wikia Search poden penjar els seus propis àlbums de fotos (que queden desades als servidors de Wikia) i associar-los al seu perfil.

search-wikia-album.png

Veiem que es tracta, per tot el que hem dit, d’un cercador amb característiques força innovadores, tant pel que fa a tot el que presenta a l’usuari final, com acabem de veure, com per l’ús particular de programes lliures i, parcialment, de tecnologies distribuïdes. Animeu-vos a provar Search Wikia!

Informació complementària

    • edu on 7 de gener de 2008 at 14:53

    Reply

    Adéu, Google! xDDD
    Em passo a Wikia. Això sí, primera pega: no veig un quadre de cerca a wikia.com

  1. Reply

    Mercès per l’avís, Edu. Ja està arreglat.

    • Aljullu on 7 de gener de 2008 at 16:54

    Reply

    El cercador no està a http://www.wikia.com sino a http://alpha.search.wikia.com/

    Com a defectes trobo:
    1) No funciona bé amb accents 2) Es poden cercar fotos? 3) No està totalment traduït 4) Hi haurà MiniArticles en altres llengües a part del català?

  2. Reply

    Hola Aljullu,

    El cercador és a http://alpha.search.wikia.com/ o a http://re.search.wikia.com/: en un principi semblava que s’havia de localitzar a http://www.wikia.com i per això ho vaig posar a l’article, però ho he corregit des que m’ha avisat l’Edu, com pots veure als comentaris: encara veus l’enllaç erroni?

    Quant a això que no funciona bé amb els accents, ja vaig fer un informe de bug abans ahir explicant-los-ho i ja han anat arreglant coses.

    De moment els MiniArtices són en anglès, com tot el cercador. Però entenc que es traduirà a altres idiomes: així ho fa pensar el fet que la portada de la zona de documentació ja estigui en diverses llengües.

    Salutacions 🙂

Deixa un comentari

Your email address will not be published.